fbpx

Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD

Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD2020-02-22T14:24:26+00:00

mariaΗ υγιεινή διατροφή αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να προσθέτουμε λεμόνι στη σαλάτα για να αυξήσουμε την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C. Έτσι από μικρή κιόλας ηλικία έδινα βάση στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ενώ αυτό το ενδιαφέρον μου εξελίχθηκε αθροιστικά  σε πάθος. Αρχικά με ενθουσίαζε η διαδραστικότητα των συστατικών, πως ο συνδυασμός ορισμένων τροφών είχε επιπτώσεις στην ευεξία, την τόνωση και την ενέργεια. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή και το εφαλτήριο για μια καριέρα στη Διατροφή.

Μέσα από την 10ετη εργασία μου στην Ελλάδα συνειδητοποίησα πως κάθε πρόβλημα, που έχει να κάνει με την Υγεία και αναζητάται η λύση του στη διατροφή, απαιτεί ενδελεχή έρευνα των βασικών του πρωτογενών αιτιών. Έτσι τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι παράλληλα και με την Ψυχολογία της Διατροφής. Είμαι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων και μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων, ενώ επενδύω συνεχώς στη γνώση, την τεχνολογία και σε εμπειρίες που με κάνουν καλύτερη Διατροφολόγο- Κλινική Διαιτολόγο.

Είμαι παντρεμένη με τον Μανώλη Αρσένη, δικηγόρο και έχουμε αποκτήσει μαζί τρία παιδιά τον Μενέλαο, τον Στέφανο και τον Ζήση. Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να κάνω γυμναστική, να παίρνω μέρος σε οργανώσεις μαραθώνιων δρόμων, να βρίσκομαι με φίλους, να διαβάζω βιβλία και να ταξιδεύω.

Εκπαίδευση στη Διατροφή

 • Το 1997 αποφοίτησα από το Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης, Ανατόλια, ενώ συνέχισα την εκπαιδευτική μου σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία, στο University of Surrey στον τομέα της Διατροφής.
 • Το 2001 αποφοίτησα, ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές με την υψηλότερη βαθμολογία (2:1). Στο τελευταίο έτος υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τις διατροφικές συνήθειες παίδων 5-10 ετών.
 • Στοχεύοντας σε περισσότερες εμπειρίες στον τομέα της Διατροφής και αναζητώντας μια ρηξικέλευθη, πρωτοποριακή προσέγγιση στη συγκεκριμένη επιστήμη συνέχισα την εκπαίδευσή μου στην Ελβετία. Από το 1999 έως το 2000 άσκησα την πρακτική μου στο Kantonsspital St. Gallen αποφοιτώντας με διακρίσεις.
 • Μετά την κατάκτηση του πρώτου πτυχίου συνέχισα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στο New York University (NYU). Με ενθουσιασμό και προσήλωση σε νέες ιδέες και εμπειρίες, από τον πρώτο κιόλας μήνα της παραμονής μου στις Η.Π.Α., εργάστηκα εθελοντικά ως Διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στο γηροκομείο Florence Nightingale, στο Julliard’s School, ενώ αρθρογράφουσα στην εφημερίδα του NYU πάνω σε θέματα διατροφής.
 • Κερδίζοντας τη θέση του βοηθού καθηγητή στο μάθημα της Αθλητικής Διατροφής δίδαξα Διατροφή σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της Νέας Υόρκης. Το 2003 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με άριστα (3.93 στα 4). Λίγο πριν το τέλος των μεταπτυχιακών μου σπουδών εργάστηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος και Νεφρών ως Κλινική Διαιτολόγος.
 • Ολοκληρώνοντας τον χρόνο εργασίας μου επέστρεψα στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2004 σηματοδότησα την επαγγελματική μου πορεία στη Θεσσαλονίκη ανοίγοντας διαιτολογικό γραφείο, το οποίο διατηρώ μέχρι και σήμερα.
 • Από το 2003 είμαι πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD).
 • Από το 2015 είμαι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.
 • Από το 2018 ασχολούμαι με την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και συμμετέχω στο πρόγραμμα “FAST 112 GREECE” (ΧΟΠΑ 112 ΗΡΩΕΣ) που έχει σαν στόχο να ενημερώσει εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το παιδί και την οικογένειά του σχετικό με το εγκεφαλικό επεισόδιο με έναν ήπιο και κατανοητό προς το παιδί τρόπο.
 • Με κίνητρο την ανάγκη των πελατών μου για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημά τους και τη δίψα μου για μάθηση αρχικά παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια στις ΗΠΑ και Ευρώπη σχετικά με τη ψυχολογία. Στη συνέχεια ξεκίνησα το 2014 και ολοκλήρωσα το 2019 το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής με θέμα «Γνωστικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διατροφική συμπεριφορά». Έτσι, ως απόρροια των γνώσεων που αποκόμισα από το διδακτορικό μου, την εκπαίδευσή μου στη γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία της απώλειας βάρους στις ΗΠΑ και της συνεργασίας μου με τη φίλη μου και συνάδελφο Αγγελική Γαρνέλη, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Team Spireatnourish to thrive. Το πρόγραμμα Team Spireatnourish to thrive είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα διατροφικής συμπεριφοράς που εκπαιδεύει τα άτομα στο να αναγνωρίζουν τα φυσικά σημάδια πείνας και κορεσμού και να σπάσουν δυσλειτουργικές σκέψεις που μας ωθούν συχνά στο φαγητό.
 • Είμαι μέλος του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων, του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, μέλος της ομάδας διαχείρισης βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων. Επιπλέον, είμαι αναπληρωματικό μέλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, συμμετέχοντας στην επιτροπή για θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών μονάδων.

Ομιλιες και επιστημονικες διαλεξεις

“Διατροφή και τρέξιμο”
Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης (ΣΔΥΘ) Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Θεσσαλονίκη (18/1/2017)

“Διατροφή και εγκυμοσύνη”
Γυμναστήριο Human, Θεσσαλονική (11/12/2016 & 12/6/2016)

“Νεότερα δεδομένα στη διαιτητική προσέγγιση της απώλειας βάρους: Σύγκριση διαφορετικών προσεγγίσεων, μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και δεδομένα ασφάλειας”
1η Διεπιστημονική Ημερίδα Διαχείρισης Σωματικού Βάρους, Αθήνα (15/10/2016)

“Μαθαίνω στο παιδί μου να τρώει σωστά και υγιεινά”
Αρσάκεια σχολεία, Θεσσαλονίκη (18/4/2016)

“Beyond cognition: taste preference assessment through taste perception”
poster presentation Bressanone, Ιταλία (24-29/1/2016)

“Γνωστικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην προβληματική διατροφική συμπεριφορά”
13o Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής Διαιτολογίας, Αθήνα (29/11/2015)

“The Relation of Taste Perception and Preference with Body Mass Index”
poster presentation στο Federation of European Neuroscience Societies, Θεσσαλονίκη (9/10/15)

“Διατροφή”
Makios Logistics, Θεσσαλονίκη (10/6/2015)

“Διατροφή και Μεταβολικό σύνδρομο”
Τράπεζα της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη (15/5/2015)

“Διατροφή για την πρόληψη/αντιμετώπιση της παχυσαρκίας”
Εσπερινό Λύκειο Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκη (27/11/2014)

«Σωστή και Υγιεινή Διατροφή στην Παιδική Ηλικία»
Ολυμπιακό Μουσείο Θεσ/νικης (19/05/2013)

«Τι Πρέπει Να Τρώμε Πριν και Μετά τις Γιορτές»
Φιλόπτωχος Αδελφότης για την ΕΛΕΠΑΠ (19/11/2012)

«Η Σημασία της Σωστής Διατροφής στην Παιδική Ηλικία»
Παιδικός Σταθμός Κοκκινοσκουφίτσα (08/06/2011)

«Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες στην Παιδική Ηλικία»
Ολυμπιακό Μουσείο Θεσ/νικης για την LIDL (15/05/2011)

«Διατροφή και Άσκηση»
Γυμναστήριο Anima (24/11/2010)

«Διατροφή και Κυτταρίτιδα»
Λιμάνι Θεσ/νικης για την Biotherm (17/02/2006)

«Τι σημαίνει Υγιεινή Διατροφή;»
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (09/02/2006)

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Λιμάνι Θεσ/νικης για τα Φροντιστήρια Βακάλης (03/04/2005)

«Οι Διατροφικές Συνήθειες των Παιδιών της Πρώτης Σχολικής Ηλικίας»
Anatolia Elementary School (23/03/2005)

«Οστεοπόρωση και Διατροφή»
Alumni Association of Anatolia  (08/12/2004)

«Φάρμακα και Παχυσαρκία»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων (13/11/2004)

«Δίαιτες: τι ισχύει και τι όχι»
Σύλλογο Γυναίκες Χωρίς Σύνορα (17/05/2004)