Μπορούν τα θρεπτικά συστατικά να επηρεάσουν τη δράση των φαρμάκων;
Η αλληλεπίδραση μεταξύ θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων αποτελούν συχνά ένα πολύ σημαντικό, αν όχι κρίσιμο, κομμάτι της υγείας μας. Πολλές φορές, αν και μας έχει χορηγηθεί από τον προσωπικό γιατρό ένα φάρμακο, φαίνεται να μην είναι αποτελεσματικό. Ο λόγος μπορεί να είναι η αλληλεπίδραση μιας φαρμακευτικής ουσίας με κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση και τη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων έτσι ώστε να προσέχεις αν λαμβάνεις κάποιο φάρμακο.
• Βαρφαρίνη (αντιπηκτικό) και βιταμίνη Κ
Η βαρφαρίνη εμποδίζει την πήξη του αίματος με το να αναστέλλει τη δράση της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ προάγει την πήξη του αίματος. Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση της βαρφαρίνης. Να τονίσουμε ότι δεν απαγορεύεται η πρόσληψη της βιταμίνης Κ όταν κάποιος παίρνει βαρφαρίνη, αλλά η πρόσληψή της θα πρέπει να είναι σταθερή (περίπου στα 70-140μg/ημέρα). Είναι σημαντικό να μην έχουμε αυξομειώσεις στην πρόσληψή της για μπορέσει να οριστεί/προσαρμοστεί και η δοσολογία της βαρφαρίνης με βάση την πρόσληψη της βιταμίνης Κ.
• Τετρακυκλίνες (αντιβιοτικά) και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τη δράση των τετρακυκλίνων. Τα αντιβιοτικά αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι 1 ώρα πριν και 2 ώρες μετά το φαγητό.
• Στατίνες (αντιχοληστερινικά), ανταγωνιστές ασβεστίου (αντι-υπερτασικά) και γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ περιέχει κάποια ουσία που εμποδίζει τη δράση συγκεκριμένων ενζύμων τα οποία διασπούν τις στατίνες και τους ανταγωνιστές ασβεστίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση των φαρμάκων αυτών στο αίμα. Καλό είναι λοιπόν αν κάποιος λαμβάνει στατίνες ή/και ανταγωνιστές ασβεστίου να αποφεύγει το γκρέιφρουτ ή τον χυμό του.
• Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (αντιόξινα) και Βιταμίνη Β12
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψή της.
• Διουρητικά και κάλιο
Κάποια διουρητικά αποβάλλουν το κάλιο μέσω των ούρων και μπορούν να οδηγήσουν σε υποκαλιαιμία.
• Μεθοτρεξάτη και φολικό οξύ
Η μεθοτρεξάτη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το φολικό οξύ. Για αυτό τον λόγο συστήνεται συχνά η χρήση συμπληρώματος φυλικού οξέος όταν κάποιος λαμβάνει μεθοτρεξάτη.
• Λίθιο και νάτριο
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα λιθίου στο αίμα. Για αυτόν τον λόγο, η πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να είναι σταθερή για να προσαρμοστεί και η δόση του λιθίου και να μην έχουμε αυξομειώσεις στα επίπεδα λιθίου στο αίμα.
• Λεβοθυροξίνη και σίδηρος/μαγνήσιο
Το μαγνήσιο και ο σίδηρος μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης και άρα τη δράση της. Ο σίδηρος και το μαγνήσιο θα πρέπει να απέχουν 8 ώρες πριν ή μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης.
Αν θέλεις να παραμείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα δρώμενα στον τομέα της διατροφής κάνε εγγραφή στο newsletter μου!
Και φυσικά μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Instagram.