Οι «ντεμπιντάντ» Απριλίου στα φρούτα και λαχανικά

Το να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής σημαίνει ότι τρώμε τροφές που είναι στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας και γεύσης. Η ένταξη φρέσκων εποχιακών φρούτων και λαχανικών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Τον Απρίλιο, συγκεκριμένα, κάνουν την εμφάνισή τους ένα σωρό καινούργια φρούτα και λαχανικά.

Λαχανικά

Μπιζέλια, κουκιά, φρέσκο κρεμμύδι, ρεπανάκια

Φρούτα

Φράουλες, μούσμουλα

Θα δούμε αναλυτικότερα δύο από αυτά:

Φρέσκο κρεμμυδάκι

Το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ουσίες με αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση και φυτικές ίνες .

Φράουλες

Οι φράουλες είναι γεμάτες βιταμίνες C και Κ, φολλικό οξύ, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ένα τύπος αντιοξειδωτικών ουσιών που δίνουν στις φράουλες το κόκκινό τους χρώμα. Περιέχουν επίσης μαγγάνιο και κάλιο.

λαχανικά φρέσκο κρεμμύδι
φρούτα φράουλες

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ανοιξιάτικη σαλάτα, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες, με φράουλες και ψημένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 κ.σ. κινόα
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 φράουλες
  • 8 μισά καρύδια

Υλικά για dressing

  • 4 φράουλες
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Παρασκευή

  • Ξεπλένουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και μετά τη βράζουμε (η αναλογία που χρησιμοποιώ είναι 1:2,5 κινόα:νερό, δηλαδή για 4 κ.σ. κινόα χρειαζόμαστε 2/3 ποτηριού νερό)
  • Όταν κρυώσει η κινόα τη βάζουμε σε ένα μπολ
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Εντωμεταξύ, αλείφουμε ελαφρώς ένα αντικολλητικό τηγάνι με ένα λαδομένο πινέλο, το ζεσταίνουμε και ψήνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5-7’ μέχρι να μαλακώσουν.
  • Περιμένουμε να κρυώσουν τα κρεμμύδια
  • Ψιλοκόβουμε τη ρόκα και τις φράουλες
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά και τα ψημένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα οποία έχουν κρυώσει, μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με την κινόα
  • Προσθέτουμε τα σπασμένα καρύδια
  • Σε έναν πολυκόφτη ανακατεύουμε τις υπόλοιπες φράουλες, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το αλάτι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα, το dressing μας
  • Χύνουμε πάνω από τη σαλάτα το dressing

Καλή απόλαυση!!

διατροφική αναλυση σαλάτα φράουλες με κινόα