Ένα τέλειο καλοκαιρινό γεύμα με 3 υλικά, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Γαύρος στο φούρνο λοιπόν με γέμιση από πιπεριές φλωρίνης!
Η συνταγή βγάζει 5 μερίδες
Υλικά:
- 1 κιλό γαύρο
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά μικρά κομματάκια
- μαύρο πιπέρι
- κουκουρμά
- ρίγανη
- 10 κ.σ. σάλτσα σόγιας φτιαγμένη από ζυμωμένη σόγια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τα κεφάλια και βγάζουμε τα εντόσθια του γαύρου (εγώ συνήθως ζητάω από τον ψαρά να μου το κάνει)
- Ξεπλένουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι και σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας
- Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε τις κομμένες πιπεριές , το πιπέρι, τον κουκουρμά, τη ρίγανη και τη σάλτσα σόγιας και μαγειρεύουμε για 10-15’ μέχρι να μαραθεί η πιπεριά σε σιγανή φωτιά
- Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη
- Παίρνουμε έναν-έναν γαύρο και βγάζουμε το κόκκαλο τραβώντας το κόκκαλο από την ουρά προς το κεφάλι (φροντίζοντας να μείνει ο γαύρος ενωμένος)
- Σε ένα αντικολλητικό ταψί βάζουμε τα ανοιγμένα φιλέτα γαύρου (από κάτω είναι το μέρος του γαύρου με την πέτσα)
- Πάνω από τον γαύρο βάζουμε πιπεριά με ένα κουταλάκι και μετά από επάνω βάζουμε έναν άλλο γαύρο –του οποίου η ραχοκοκαλιά έχει αφαιρεθεί- (αυτή τη φορά το μέρος του γαύρου με την πέτσα είναι από πάνω)
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Στο τέλος ψεκάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο από πάνω και βάζουμε λίγο νερό στο ταψί
- Βάζουμε το γαύρο στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180° για 10’ σκεπασμένο με λαδόκολλα και μετά βγάζουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5’
- Προαιρετικά από πάνω μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό, ρίγανη ή/και κρεμμύδι.
Μετά τη συνταγή με το γαύρο στο φούρνο είμαι σίγουρη ότι σου άνοιξε η όρεξη για καλοκαιρινές συνταγές. Δοκίμασε οπωσδήποτε αυτούς του φανταστικούς καλοκαιρινούς κολοκυθοκεφτέδες (μόνο με 22 θερμίδες- αντί για 180).