Τα αγαπημένα μας σπιτικά γεμιστά 

Από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά που έχουν την τιμητική τους μέχρι τον Οκτώβριο είναι τα γεμιστά. Εδώ σου έχω μία συνταγή για γεμιστές πιπεριές και ντομάτες στον φούρνο με 3 διαφορετικά είδη σιτηρών: ρύζι, φαγόπυρο και κινόα. Ο συνδυασμός αυτών των τριών σιτηρών (στη πραγματικότητα η κινόα είναι σπόρος) δημιουργεί μία ολοκληρωμένη πρωτεΐνη αλληλοσυμπληρώνοντας τα αμινοξέα που υπολείπονται στο κάθε σιτηρό. Για αυτό τον λόγο, είναι ιδανικά για όσους νηστεύουν ή είναι vegan.

Επιπλέον, μέσα στη γέμιση «κρύβουμε» και πολλά λαχανικά! Όπως καταλαβαίνεις τα γεμιστά αυτά είναι μία «βόμβα» θρεπτικών στοιχείων!

Υλικά για 30 γεμιστά:

  • 10 ντομάτες για γέμισμα
  • 10 πιπεριές Φλωρίνης για γέμισμα
  • 10 πράσινες πιπεριές για γέμισμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 50mL λάδι
  • Νερό για να γεμίσει το ταψί μέχρι τη μέση

Για τη γέμιση:

  • 4 ντομάτες για τη γέμιση
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 μελιτζάνες
  • 3 πράσινα κολοκυθάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 20 κ.σ. φαγόπυρο
  • 10 κ.σ. κινόα
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 10 κ.σ. καστανό ρύζι (το καστανό ρύζι το έχουμε μουλιάσει για 3 ώρες μέσα σε νερό)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κουκουρμά
  • 50mL λάδι
ταψί με γεμιστά
λαχανικά σε μαρμάρινο τραπέζι
λαχανικά σε πολυκόφτη αλοιφή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση:

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα γεμιστά
  2. Παίρνουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό και τα αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένας πολτός
  3. Τοποθετούμε τον πολτό αυτό σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για 30’ σε χαμηλή φωτιά
  4. Στο τέλος προσθέτουμε και τα 50mL λάδι ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το φαγόπυρο, την κινόα, το ρύζι Καρολίνα και το καστανό ρύζι
  5. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για να «δέσουν» τα υλικά του
  6. Πλένουμε τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε (ντομάτες, πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες πιπεριές)
  7. Κόβουμε μία φέτα από κάθε λαχανικό, η φέτα αυτή θα πρέπει να μείνει σε ένα μικρό της μέρος ενωμένο με το υπόλοιπο λαχανικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καπάκι
  8. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα της ντομάτας και τα κουκούτσια από τις πιπεριές για να μην ανοίξουν τα γεμιστά
  9. Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας και την αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα
  10. Γεμίζουμε κάθε γεμιστό με 2,5 κ.σ. από τη γέμιση, κλείνουμε το καπάκι κάθε γεμιστού, τα αναποδογυρίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο
  11. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα που είχαμε αλέσει προηγουμένως, νερό μέχρι να γεμίσει το μισό ταψί και 50mL λάδι από πάνω
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175°C στον αέρα για περίπου 2,5 ώρες.

Μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις 1 σπιρτόκουτο τυρί φέτα με λιγότερα λιπαρά ή 2 κ.σ. γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά.

Καλή απόλαυση!

 

γεμιστά διατροφική αξία

Δες επίσης: