Το ginger shot μου το έμαθε μια από τις καλύτερές μου φίλες που ζει στη Δανία. Είναι κάτι σαν συμπυκνωμένος χυμός σε σφηνάκι και το κύριο συστατικό του είναι το τζίντζερ.

Το τζίντζερ και η ευεργετική του δράση

Το τζίντζερ χρησιμοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα ως φάρμακο για παθήσεις του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος

φρούτα, τζίντζερ και μέλι

καθώς και για την ημικρανία. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ είναι ασφαλής και επιφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φολικό οξύ και κάλιο. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη και τα φουσκώματα. Η μερίδα είναι 1 μικρό σφηνάκι (20-30mL περίπου) και όχι ένα ποτήρι. Οι Δανοί πίνουν ένα σφηνάκι το πρωί για να δώσουν ένα wellness boost στον οργανισμό τους.

Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να συνδυάζεται με αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς επιδρά στη δράση τους. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει καούρες ή ακόμη και διάρροια.

Έκανα πολλές δοκιμές και παραλλαγές μέχρι να καταλήξω σε αυτήν τη συνταγή ginger shot, η οποία έχει γίνει η αγαπημένη μου. Το κάνουμε στο σπίτι ―ιδίως τους χειμωνιάτικους μήνες― για τόνωση!

Ginger Shot – Συνταγή

Υλικά (βγάζει περίπου 50 μερίδες των 30mL)

  • Χυμό ―σουρωμένο― από 10 λεμόνια (βγάζουν περίπου 470mL χυμό)
  • Χυμό ―σουρωμένο― από 3 πορτοκάλια (βγάζουν περίπου 335mL χυμό)
  • Χυμό ―σουρωμένο― από 3 ρόδια (βγάζουν περίπου 470mL χυμό)
  • 150mL μέλι
  • 100γρ φρέσκο τζίντζερ ξεφλουδισμένο
  • 3γρ φρέσκο κουρκουμά ξεφλουδισμένο (περίπου ½ ρίζα)

Παρασκευή

φρούτα και λικέρ τζίντζερ

– Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά

– Αφαιρούμε τον αφρό

– Τοποθετούμε σε μπουκάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 μέρες

– Έπειτα από 3 μέρες είναι έτοιμο!

Η δόση είναι ένα μικρό σφηνοπότηρο.

Καλή απόλαυση!

1 μερίδα  (30mL) έχει 22kcal, 0,1γρ λιπαρά, 0,2γρ πρωτεΐνη, 3,2γρ υδατάνθρακες και 0,2γρ φυτικές ίνες.

Για περισσότερες συνταγές περιηγηθείτε στο blog μου!