Ένα καλοκαιρινό φαγητό που θυμίζει μαμά!

Τα αγαπημένα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά μπορούμε να τα απολαύσουμε σε μια πιο ελαφριά εκδοχή χωρίς τύψεις.

Η συνταγή βγάζει 5 μερίδες

Υλικά για τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά:

  • 10 κολοκυθάκια χοντρά (για να μπορούμε να τα αδειάσουμε εύκολα από την ψίχα τους)
  • 700γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 1½ κ.σ. φαγόπυρο
  • 1½ κ.σ. κινόα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκκομένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κουκουρμά
κολοκυθάκια με κιμά

Υλικά για τη κρέμα:

  • τη μισή ψίχα από τα κολοκυθάκια που θα καθαρίσουμε
  • χυμό από ½ λεμόνι (αν σας αρέσει και πιο ξινό μπορείτε να βάλετε και χυμό από 1 ολόκληρο λεμόνι)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κουκουρμά
ψίχα κολοκυθιού κρέμα

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε το κοτσάνι και την άλλη πλευρά του κολοκυθιού έτσι να δημιουργήσουμε έναν «σωλήνα» και να μπορούν να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα
  2. Με ένα όχι πολύ κοφτερό μαχαίρι αδειάζουμε την εσωτερική ψίχα του κολοκυθιού
  3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα κολοκύθια
  4. Παίρνουμε την ψίχα του κολοκυθιού και τη βράζουμε με λίγο νερό (θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα, γιατί θα κάνει τα γεμιστά μας πιο αφράτα)
  5. Στη συνέχεια παίρνουμε τη μίση ποσότητα από τη ψίχα που βράσαμε, τη στραγγίζουμε από το υγρό και την αλέθουμε
  6. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το φαγόπυρο, το κινόα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, πιπέρι, κουκουρμά και τη μισή ποσότητα ψίχας κολοκυθιού που έχουμε αλέσει και ανακατεύουμε καλά
  7. Μετά παίρνουμε ένα κουταλάκι και γεμίζουμε τα κολοκύθια αφήνωντας λίγο κενό από πάνω (γεμίζουμε τα 4/5 του κολοκυθιού)
  8. Τοποθετούμε τα κολοκύθια όρθια μέσα στη χύτρα το ένα δίπλα στο άλλο
  9. Προσθέτουμε νερό μέχρι περίπου το 1/3 του ύψους των κολοκυθιών
  10. Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 10’
κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά
κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά
ψίχα κολοκυθιού κρέμα

Εκτέλεση:

  1. Παίρνουμε την υπόλοιπη μισή ψίχα κολοκυθιού που είχαμε βράσει με λίγο υγρό (η ποσότητα υγρού που θα πάρουμε εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλουμε την κρέμα) και την τοποθετούμε σε έναν πολυκόφτη
  2. Στον πολυκόφτη προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και κουκουρμά
  3. Χτυπάμε τον πολυκόφτη μέχρι να γίνει η κρέμα μας

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και περιχύνουμε την κρέμα από πάνω!

Καλή απόλαυση!

1 μερίδα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά με μπεσαμέλ (κλασική συνταγή) Αυτή η παραλλαγή ανά μερίδα
έχουν περίπου 650kcal έχει περίπου 370kcal

κολοκυθάκι γεμιστό διατροφική αξία

κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά
κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά

Ρίξε μια ματιά και δοκίμασε και άλλες από τις γλυκιές αλλά υγιεινές συνταγές μου: