Κάθε πράγμα στον καιρό του…

Ήρθε η Άνοιξη και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι σημαντικό να τρώμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Ισχύει δηλαδή το «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής καταναλώνουμε τροφές που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά όταν τρώγονται στην εποχή τους είναι πιθανό να περιέχουν και λιγότερες χημικές ουσίες. Όταν ένα φρούτο ή λαχανικό μεγαλώνει στην εποχή του δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για προστασία από χημικές ουσίες όσο ένα φρούτο ή λαχανικό που προσπαθεί να μεγαλώσει σε μία εποχή όπου οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη φυσική του ανάπτυξη.

Ας δούμε δύο από τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά:

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια μπορεί να έχουν πράσινο, λευκό ή μωβ χρώμα. Είναι πολύ πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και Κ.

Κατά τη διάρκεια φυσιολογικών διεργασιών που πραγματοποιούνται στο σώμα μας δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση και στις χρόνιες φλεγμονές. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα σπαράγγια περιέχουν φλαβονοειδείς ουσίες (κυρίως κουαρσετίνη, ισοραμνετίνη και καμφερόλη) που αποτελούν αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης τα σπαράγγια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.

σπαράγγια λαχανικά άνοιξη
αγκινάρα λαχανικά άνοιξη

Αγκινάρα

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ. Επίσης, η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Επίσης οι φυτικές ίνες και το πρεβιοτικό ινουλίνη που περιέχει, βοηθούν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 8 καρδιές από αγκινάρες

  • χυμό από 1 λεμόνι

  • 250γρ πράσινα σπαράγγια

  • 50γρ κουκουνάρι

Υλικά για dressing:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • χυμό από 1 λεμόνι
    (μπορούμε να προσθέσουμε και το ζουμί που άφησαν οι αγκινάρες και τα σπαράγγια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στον ατμό)

  • 2 κ.σ. μουστάρδα

  • ½ κ.γ. κουρκουμά

  • πιπέρι & αλάτι

Εκτέλεση:

  • Βγάζουμε τις καρδιές από τις αγκινάρες, καθαρίζουμε τον κορμό και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια

  • Πασπαλίζουμε τις καρδιές και τον καθαρισμένο κορμό από τις αγκινάρες με χυμό από λεμόνι, τις βράζουμε στον ατμό για 8’ και τις αφήνουμε να κρυώσουν

  • Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, τα βράζουμε στον ατμό για 8’ και τα αφήνουμε να κρυώσουν

  • Χτυπάμε τα υλικά για το dressing μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα

  • Μόλις κρυώσουν οι αγκινάρες και τα σπαράγγια τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ

  • Προσθέτουμε το κουκουνάρι

  • Χύνουμε το dressing μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε.

σαλάτα με αγκινάρες και σπαράγγια διατροφική αξία

Καλή απόλαυση!