Ρεβυθοκεφτέδες

Αφράτοι ρεβυθοκεφτέδες στο φούρνο! Μία πιο light εκδοχή των αγαπημένων μας φαλάφελ. Είναι νόστιμοι και θρεπτικοί για όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή ή νηστεύουν.  Το καρότο, κρεμμύδι, ο κόριανδρος (ή κόλιανδρος), το λεμόνι, ο κουκουρμάς και το μαύρο πιπέρι προσθέτουν όχι μόνο γεύση, αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και φυτικές ίνες. Γίνονται εύκολα με ωμά ρεβίθια και μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή να τα συνδυάσουμε με ψωμάκι ή τορτίγια ολικής μαζί με φρέσκα λαχανικά.

Υλικά για 24 ρεβυθοκεφτέδες

  • 500γρ ρεβύθια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 μεσαία καρότα
  • 2 ντομάτες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 ματσάκι φρέσκο κολίανδρο (ή κάποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας)
  • 1 πρέζα κουκουρμά
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50γρ αλεύρι ολικής
Υγιεινό κολατσιό για παιδιά - Μπασκίνη
ρεβύθια στο μπλέντερ
ρεβύθια στο μπλέντερ
υλικά ρεβυθοκεφτέδες σε μπωλ
ωμοι ρεβυθοκεφτεδες στη λαδόκολλα

Παρασκευή

  • Άφου έχουμε ξεπλύνει τα ρεβύθια, τα αφήνουμε για 24 ώρες να μουσκέψουν σε κρύο νερό (στο μεσοδιάστημα αλλάζουμε 2 φορές τα νερά)
  • Ψιλοκόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι
  • Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και ψήνουμε για να 10’ μέχρι να μαραθούν
  • Ψιλοκόβουμε τον κόριανδρο
  • Στο τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τον κόριανδρο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν
  • Αφού περάσουν οι 24 ώρες στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι αν θέλουμε
ρεβυθοκεφτεδες διατροφική αξία

Αν συνοδέψουμε 2  ρεβυθοκεφτέδες με 1 ψωμάκι ολικής (60γρ) ή 1 με μία μικρή τορτίγια ολικής (40γρ) τότε θα πάρουμε:

Με ψωμάκι: 359kcal, 17γρ πρωτεΐνη, 7,4γρ λιπαρά, 57γρ υδατάνθρακες, 12,8γρ φυτικές ίνες

Με μικρή τορτίγια ολικής: 330kcal, 12γρ πρωτεΐνη, 8,4γρ λιπαρά, 52γρ υδατάνθρακες, 10,4γρ φυτικές ίνες