Αφράτοι ρεβυθοκεφτέδες στο φούρνο
Μία πιο light εκδοχή των αγαπημένων μας φαλάφελ. Είναι νόστιμοι και θρεπτικοί για όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή ή νηστεύουν. Το καρότο, το κρεμμύδι, ο κόριανδρος (ή κόλιανδρος), το λεμόνι, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι προσθέτουν όχι μόνο γεύση, αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Γίνονται εύκολα με ωμά ρεβίθια και μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή να τα συνδυάσουμε με ψωμάκι ή τορτίγια ολικής μαζί με φρέσκα λαχανικά.
Υλικά για 24 ρεβυθοκεφτέδες:
- 500γρ ρεβύθια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 μεσαία καρότα
- 2 ντομάτες
- χυμό από ½ λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού
- 1 ματσάκι φρέσκο κολίανδρο (ή κάποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας)
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 50γρ αλεύρι ολικής
Εκτέλεση:
- Άφου έχουμε ξεπλύνει τα ρεβύθια, τα αφήνουμε για 24 ώρες να μουσκέψουν σε κρύο νερό (στο μεσοδιάστημα αλλάζουμε 2 φορές τα νερά)
- Ψιλοκόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι
- Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και ψήνουμε για να 10’ μέχρι να μαραθούν
- Ψιλοκόβουμε τον κόριανδρο
- Στο τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τον κόριανδρο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν
- Αφού περάσουν οι 24 ώρες στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι αν θέλουμε
Αν συνοδέψουμε 2 ρεβυθοκεφτέδες με 1 ψωμάκι ολικής (60γρ) ή 1 με μία μικρή τορτίγια ολικής (40γρ) τότε θα πάρουμε:
Με ψωμάκι: 359kcal, 17γρ πρωτεΐνη, 7,4γρ λιπαρά, 57γρ υδατάνθρακες, 12,8γρ φυτικές ίνες
Με μικρή τορτίγια ολικής: 330kcal, 12γρ πρωτεΐνη, 8,4γρ λιπαρά, 52γρ υδατάνθρακες, 10,4γρ φυτικές ίνες
Δες επίσης: