Τι είναι το χαρούπι;

Το χαρουπόδεντρο (ή χαρουπιά) έχει έναν καρπό που μοιάζει κάπως με μεγάλο φασολάκι και ονομάζεται χαρούπι ή ξυλοκέρατο. Το χαρούπι έχει ένα πράσινο χρώμα όταν είναι άγουρο και αποκτά ένα καφέ χρώμα μόλις ωριμάσει. Μέσα ο καρπός αποτελείται από μικρά σποράκια. Το χαρούπι ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και χρησιμοποιούταν για φαρμακευτική χρήση. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική ως υποκατάστατο της σοκολάτας ή του καφέ και σε πολλά καλλυντικά σαν σταθεροποιητής.

Χαρούπι φυτό και σκόνη

Τι είναι αυτό που κάνει το χαρούπι superfood?

Αυτό που καθιστά το χαρούπι superfood είναι ότι περιέχει βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο. Επιπλέον περιέχει πολλές φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα το χαρούπι περιέχει φλαβονοειδείς ουσίες (γαλλικό οξύ), που είναι μια κατηγορία πολυφαινολών, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου, και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Το χαρούπι δεν περιέχει γλουτένη και ενδείκνυται για τα άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη. Επίσης, δεν περιέχει καφεΐνη, θεοβρωμίνη ή οξαλικά οξέα. Είναι πολύ φτωχό σε νάτριο και αποτελεί μια ιδανική λύση για τα άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε νάτριο. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες, το χαρούπι μπορεί να ανακουφίσει από τη διάρροια. Περιέχει υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι φτωχό σε λιπαρά.

Οι λοβοί του χαρουπιού μπορούν να αποξηραθούν, καβουρντιστούν και αλεστούν και έτσι παίρνουμε το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Το χαρούπι έχει μία ήπια γλυκιά γεύση και συχνά χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της σκόνης κακάο.
Παρακάτω βλέπουμε μία σύγκριση των δύο τροφών.

Διατροφικός πίνακας χαρούπι κακάο

Διαπιστώνουμε στον παραπάνω συγκριτικό πίνακα ότι το χαρούπι δεν έχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ασβέστιο και ταυτόχρονα είναι φτωχό σε οξαλικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Περιέχει τέλος περισσότερους υδατάνθρακες από την ωμή σκόνη κακάο και λιγότερη πρωτεΐνη.

Μπορείτε να προσθέσετε το χαρουπάλευρο σε smoothies, να αντικαταστήσετε τη σκόνη κακάο στις συνταγές σας με χαρουπάλευρο, να το απολαύστε σαν άλειμμα «σοκολάτας» και στις μπάρες δημητριακών σας! Απλά προσέξτε το χαρουπάλευρο που θα επιλέξετε να είναι χωρίς προσμίξεις.

Εκτός από το χαρουπάλευρο μπορούμε να βρούμε το χαρούπι στην αγορά σε παξιμάδια, ζυμαρικά και διάφορα γλυκίσματα αλλά και στη σαλάτα σας!

Το χαρούπι, λοιπόν, αποτελεί μία εναλλακτική και ενδιαφέρουσα πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, που μπορούμε να εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα!