Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Alzheimer (Αλτσχάιμερ) αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τον ρόλο της διατροφής σε σχέση με τη νόσο αυτή. Πριν, όμως, εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και το Αλτσχάιμερ πάμε να προσδιορίσουμε τη νόσο.
Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;
Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Disease) είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωσή της είναι η διαταραχή στη μνήμη, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.
Τι προκαλεί τη νόσο;
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία ασθένεια η οποία προκαλείται από μία πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, όπως:
- οικογενειακό ιστορικό
- ηλικία
- κάπνισμα
- σακχαρώδης διαβήτης
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- διατροφή
Θεραπεία της νόσου
Μέχρι σήμερα τόσο η φαρμακευτική αγωγή όσο και η μεμονωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Αντίθετα, μια ολιστική προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Διατροφή και νόσος Αλτσχάιμερ;
Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει, δηλαδή, ένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό που προλαμβάνει ή να εμποδίζει τις παθολογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη φύση δεν υπάρχει μια τροφή που να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και επομένως είναι σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία να συνδυάζονται σωστά τα τρόφιμα από τις διάφορες ομάδες τροφίμων, γιατί είναι σημαντικό τα θρεπτικά συστατικά να λειτουργούν σε συνέργεια. Μια διατροφή με ποικιλία μειώνει τον κίνδυνο διατροφικών ανισορροπιών και πιθανών επακόλουθων μεταβολικών ανισορροπιών.
Ποια διατροφή περιλαμβάνει νευροπροστατευτικά βιοενεργά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προάγει την καλή εγκεφαλική λειτουργία;
Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων, και δημητριακών ολικής αλέσεως
- Χαμηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως για παράδειγμα σιρόπι φρουκτόζης)
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος (2-4 φορές το μήνα)
- Χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με τη μορφή κρασιού, κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια των γευμάτων (1 μερίδα ημερησίως για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες).
- Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ ελαιόλαδο) προς κορεσμένα (ζωικά λιπαρά).
- Μέτρια κατανάλωση ψαριών για να καλυφτούν οι ανάγκες σε ψ-3 λιπαρά οξέα (2 φορές την εβδομάδα)
Είναι γνωστό ότι η ευημερία του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται τόσο από την ποιότητα όσο και από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται καθημερινά. Επομένως, εκτός από τη μεσογειακή διατροφή η οποία φαίνεται να έχει πολλά οφέλη στη νόσο Αλτσχάιμερ, η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting) και ο περιορισμός των θερμίδων (calorie restriction) φαίνονται να λειτουργούν ευεργετικά.
Πώς μπορεί η διαλειμματική νηστεία ή/και ο περιορισμός των θερμίδων να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ;
Και τα δύο προάγουν τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο, ενεργοποιούν αναπροσαρμοστικά συστήματα έναντι του στρες και ενισχύουν τη πλαστικότητα των νευρώνων. Αυτά οδηγούν στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και, κατ’ επέκταση, της νόσου Αλτχάιμερ.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία και τον περιορισμό των θερμίδων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Για για οποιαδήποτε απορία ή εξατομικευμένες συμβουλές μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.