Πώς μπορεί η Διατροφή να βοηθήσει το διάβασμα;
Από τους πιο συχνούς προβληματισμούς των γονέων αλλά και όσων διανύουν περίοδο εξετάσεων είναι ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν με το διάβασμα. Το διάβασμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με βασικές γνωστικές λειτουργίες όπως:
- τη μνήμη
- την προσοχή
- τη μάθηση
- την αντίληψη
- εκτελεστικές λειτουργίες
Η διατροφή, λοιπόν, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις γνωστικές αυτές λειτουργίες.
Μήπως λίγη ζάχαρη για τη συγκέντρωση;
Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως προϊόντα ολικής, όσπρια, φρούτα και λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και την προσοχή. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη), όπως γλυκά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την προσοχή. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο! Πόσες φορές δεν έχουμε δώσει ένα γλυκό στο παιδί μας για να τον βοηθήσουμε να συγκεντρωθεί; Η ζάχαρη όντως θα δώσει ενέργεια, δυστυχώς όμως προσωρινά. Μετά από λίγο τα επίπεδα ενέργειας θα πέσουν απότομα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να νιώθουν τελικά τα παιδιά κούραση, κατάπτωση και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Ποιες τροφές βοηθούν το διάβασμα & πώς
Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια συνεχή ροή αμινοξέων (δομικά συστατικά της πρωτεΐνης), γιατί είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό η διατροφή να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως:
- ψάρια
- πουλερικά
- κρέας
- αυγά
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- ξηρούς καρπούς
Επιπλέον, η ποιότητα των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική ικανότητα. Η μεγάλη πρόσληψη ζωικών λιπαρών (κορεσμένων λιπαρών) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστων λιπαρών (κυρίως λιπαρών που βρίσκονται σε φυτικής προέλευσης τροφές). Tα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, καρύδια και λιναρόσπορο, λειτουργούν ενισχυτικά της μνήμης.
Οι βιταμίνες Β1, Β6, Β12, φολικό οξύ, D, χολίνη, σίδηρος και ιώδιο έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν τη γνωστική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά , οι βιταμίνες C, E, A, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν πρωτεύον ρόλο στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών.
Με λίγα λόγια, τα παιδιά χρειάζεται να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, για να παίρνουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, που θα βοηθήσει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της νοητικής ικανότητας.
ΥΓ. Αναρωτιέστε τι κολατσιό να ετοιμάζετε για τα παιδιά σας για το σχολείο; Βρείτε εδώ: 29 ιδέες για υγιεινό Κολατσιό για το Σχολείο!