Vegan χορτόπιτα

Μια υγιεινή, θρεπτική, χορταστική και νηστίσιμη χορτόπιτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε φυτικές ίνες!

Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει, αλλά δεν είχε βγει πολύ καλή και είχα πει ότι δε θα ξαναδοκιμάσω. Μέχρι που μία πελάτισσά μου έδωσε κάποια πολύ χρήσιμα tip και η πίτα μου βγήκε τέλεια!! Δοκιμάστε την και θα θυμηθείτε!!

Tips:

1. λεπτό πλάστη
2. να βάλετε και λίγο άσπρο αλεύρι για να μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο πιο εύκολα (βάλαμε πολλά λαχανικά και έτσι ισοφαρίσαμε τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν στην επεξεργασία)
3. και να γίνουν κάποιες τρύπες στα φύλλα δεν πειράζει γιατί θα καλυφθούν από το πάνω ή το κάτω φύλλο

(Υλικά για 15 κομμάτια)

Υλικά για τη γέμιση

  • 500γρ σπανάκι
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μικρό πράσο
  • 1 μικρό μπολ φύλλα μουστάρδας
  • 250γρ μανιτάρια shitake (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα άσπρα)
  • 10γρ ελαιόλαδο
  • Υλικά για τη ζύμη
  • 550γρ αλεύρι ολικής
  • 400γρ άσπρο αλεύρι
  • 2 ποτήρια νερό (κάποιο μέρος του υγρού σε αυτά τα 2 ποτήρια είναι από τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κουκουρμά
  • και 80γρ ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Υλικά για το άπλωμα των φύλλων
  • 40γρ αλεύρι ολικής για να άπλωμα των φύλλων

 

πίτα πάνω σε μαρούλι

Παρασκευή

• Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το πράσο, τα φύλλα μουστάρδας και τα μανιτάρια
• Τοποθετούμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μία κατσαρόλα, 1 πρέζα μπαχαρικά και τα αχνίζουμε με 10γρ ελαιόλαδο για 20’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν
• Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά με ένα σουρωτήρι και κρατάμε το υγρά που στραγγίζουν
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ολικής, το άσπρο αλεύρι, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (χρησιμοποιούμε και τα υγρά που έχουν βγάλει τα μαγειρεμένα λαχανικά), το ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, κουκουρμά και μαύρο πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας
• Χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 4
• Για να ανοίξουμε τα φύλλα ρίχνουμε κάθε φορά 10γρ αλεύρι ολικής και ανοίγουμε κάθε φορά το φύλλο
• Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με 25γρ ελαιόλαδο, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο, από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε με άλλα 10γρ ελαιόλαδο
• Πάνω από το δεύτερο φύλλο τοπουθετούμε τη γέμιση των λαχανικών
• Από πάνω απλώνουμε το τρίτο φύλλο και αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο και στο τέλος από πάνω του απλώνουμε και το τέταρτο φύλλο.
• Από πάνω απλώνουμε 25γρ ελαιόλαδο με έμφαση το λάδι να απλωθεί στις άκρες
• Ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 1 ώρα

Καλή όρεξη!!

Όλη η συνταγή έχει 4521kcal, 145,1γρ πρωτεΐνη, 236,4γρ λιπαρά, 784,1γρ υδατάνθρακες, 94,2γρ φυτικές ίνες

υλικά χορτόπιτας σε μπωλ
λαχανικά σε σουρωτήρι
μπάλες ζύμης και πλάστης
γέμιση χορτόπιτας πάνω σε ζύμη
χορτόπιτα
διατροφική αξία χορτόπιτα