Vegan χορτόπιτα
Μια υγιεινή, θρεπτική, χορταστική και νηστίσιμη χορτόπιτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε φυτικές ίνες!
Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει, αλλά δεν είχε βγει πολύ καλή και είχα πει ότι δε θα ξαναδοκιμάσω. Μέχρι που μία πελάτισσά μου έδωσε κάποια πολύ χρήσιμα tip και η πίτα μου βγήκε τέλεια! Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σου αυτά τα tips και θα δεις ότι οι πίτες σου από εδώ και πέρα θα είναι πάντα νόστιμες.
Ξεκινάμε…
Tips:
1. λεπτό πλάστη
2. να βάλεις και λίγο άσπρο αλεύρι για να μπορείς να ανοίξεις το φύλλο πιο εύκολα (βάλαμε πολλά λαχανικά και έτσι ισοφαρίσαμε τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν στην επεξεργασία)
3. και να γίνουν κάποιες τρύπες στα φύλλα δεν πειράζει γιατί θα καλυφθούν από το πάνω ή το κάτω φύλλο
(Υλικά για 15 κομμάτια):
Υλικά για τη γέμιση:
- 500γρ σπανάκι
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο
- 1 κρεμμύδι
- 1 μικρό πράσο
- 1 μικρό μπολ φύλλα μουστάρδας
- 250γρ μανιτάρια shitake (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα άσπρα)
- 10γρ ελαιόλαδο
Υλικά για τη ζύμη:
- 550γρ αλεύρι ολικής
- 400γρ άσπρο αλεύρι
- 2 ποτήρια νερό (κάποιο μέρος του υγρού σε αυτά τα 2 ποτήρια είναι από τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά)
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα κουκουρμά
- και 80γρ ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Υλικά για το άπλωμα των φύλλων:
- 40γρ αλεύρι ολικής
![συνταγή χορτόπιτα διατροφή μπασκίνη πίτα πάνω σε μαρούλι](https://www.baskini.gr/wp-content/uploads/2021/07/IMG_4847.jpg)
Εκτέλεση:
- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το πράσο, τα φύλλα μουστάρδας και τα μανιτάριαΤοποθετούμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μία κατσαρόλα,
- 1 πρέζα μπαχαρικά και τα αχνίζουμε με 10γρ ελαιόλαδο για 20’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν
- Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά με ένα σουρωτήρι και κρατάμε το υγρά που στραγγίζουν
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ολικής, το άσπρο αλεύρι, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (χρησιμοποιούμε και τα υγρά που έχουν βγάλει τα μαγειρεμένα λαχανικά), το ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, κουκουρμά και μαύρο πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας
- Χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 4
- Για να ανοίξουμε τα φύλλα ρίχνουμε κάθε φορά 10γρ αλεύρι ολικής και ανοίγουμε κάθε φορά το φύλλο
- Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με 25γρ ελαιόλαδο, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο, από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε με άλλα 10γρ ελαιόλαδο
- Πάνω από το δεύτερο φύλλο τοπουθετούμε τη γέμιση των λαχανικών
- Από πάνω απλώνουμε το τρίτο φύλλο και αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο και στο τέλος από πάνω του απλώνουμε και το τέταρτο φύλλο.
- Από πάνω απλώνουμε 25γρ ελαιόλαδο με έμφαση το λάδι να απλωθεί στις άκρες
- Ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 1 ώρα
Καλή όρεξη!
Δες επίσης: