Λόγω της κατάστασης των τελευταίων ημερών και το γεγονός ότι #ΜένουμεΣπίτι, ζήτησα από τους διαδικτυακούς μου φίλους και ακόλουθους να μοιραστούν μαζί μου ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με τη διατροφή τους. Μία από τις ερωτήσεις που μου έγιναν ήταν η εξής:

«φτιάχνουν» τη διάθεσηΥπάρχουν τροφές που επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας;

Για να απαντήσω μονολεκτικά ΝΑΙ υπάρχουν. Ποια είναι όμως η επιστημονική τεκμηρίωση αυτής της απάντησης; Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός;

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ο οποίος διαβιβάζει μηνύματα. Βρίσκεται στον εγκέφαλο, στο γαστρεντερικό μας σύστημα και στα αιμοπετάλια και για αυτόν τον λόγο επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως τη διάθεσή, την όρεξή και τον ύπνο μας.

Έτσι λοιπόν τροφές, που είτε περιέχουν σεροτονίνη είτε βοηθούν στη σύνθεσή της, μπορούν να μας «φτιάχνουν» τη διάθεση. Ποιες όμως είναι αυτές;

Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη

Συνήθως οι τροφές δεν περιέχουν σεροτονίνη, περιέχουν όμως ένα αμινοξύ (δομικό συστατικό της πρωτεΐνης), την τρυπτοφάνη, το οποίο συνθέτει τη σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη θα πρέπει να φτάσει στον εγκέφαλο και από εκεί και πέρα να μετατραπεί σε σεροτονίνη. Άρα τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι

 • το γάλα
 • οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
 • πουλερικά
 • ψάρια
 • θαλασσινά
 • αυγά.

Ο ρόλος των υδατανθράκων

Δυστυχώς όμως , όπως και τόσα άλλα πράγματα σε αυτή τη ζωή, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Τα υπόλοιπα αμινοξέα που βρίσκονται στις τροφές λειτουργούν ανταγωνιστικά με την τρυπτοφάνη και δεν την αφήνουν να περάσει ανενόχλητη στον εγκέφαλο. Και σε αυτό το σημείο είναι ο ρόλος των υδατανθράκων σημαντικός. Αν καταναλώσουμε μαζί με την τρυπτοφάνη ανεπεξέργαστους υδατάνθρακές (δηλαδή ψωμί ολικής, αναποφλοίωτο ρύζι, φρούτα, κτλ) θα διεγείρουμε την έκκριση της ινσουλίνης και αυτή θα βοηθήσει την τρυπτοφάνη να περάσει στον εγκέφαλο για να μετατραπεί σε σεροτονίνη.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B είναι και αυτές απαραίτητες στη μετατροπή νευροδιαβιβαστών και για αυτόν τον λόγο θεωρούνται κι αυτές χρήσιμες στο να μας βελτιώσουν τη διάθεση. Τις βιταμίνες του συμπλέγματος B βρίσκουμε στα:

 • κρέατα
 • πουλερικά
 • γαλακτοκομικά προϊόντα
 • όσπρια
 • στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • σε τροφές που έχουν εμπλουτιστεί όπως δημητριακά πρωινού.

Όπως ανάφερα παραπάνω η σεροτονίνη βρίσκεται και στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μέσω αυτού του μηχανισμού μπορεί το εντερικό μας μικροβίωμα να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Έτσι και το προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα και για να το πετύχουμε αυτό η διατροφή μας καλό θα είναι να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. όσπρια) και προϊόντα ζύμωσης (τροφές στις οποίες οι υδατάνθρακές τους έχουν διασπαστεί από βακτήρια και μύκητες όπως για παράδειγμα το κεφίρ).

Να σημειώσουμε βέβαια ότι τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται επίσης με τη θετική μας στάση, το φως και την άσκηση.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τροφές λοιπόν που μπορούν εν δυνάμει να βελτιώσουν τη διάθεσή μας είναι: γάλα, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, ξηροί καρποί και σπόροι, προϊόντα ζύμωσης όπως κεφίρ, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες όπως φρούτα, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, βρώμη.

Με λίγα λόγια η σωστή και ισορροπημένη διατροφή!!