ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κλινική διατροφή αποτελεί συνδυασμό της επιστήμης της Ιατρικής και της επιστήμης της Διατροφής. Αντικείμενο της επιστήμης της κλινικής διατροφής είναι το πώς το σώμα μας επεξεργάζεται, αποθηκεύει και αποβάλλει τα θρεπτικά συστατικά και το πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας.

Η πρόκληση στην κλινική διατροφή είναι να εμποδίσουμε ή να διαχειριστούμε τις διάφορες ασθένειες πραγματοποιώντας αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται στο οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, στον τρόπο ζωής μας και στις αιματολογικές μας εξετάσεις. Βάσει των παραπάνω, ως κλινική διαιτολόγος σας δίνω συμβουλές για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διατροφή σας έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών.

Ως κλινική διαιτολόγος, διαμορφώνω συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής για κάθε νόσημα που χρήζει διαχείρισης, τα οποία βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα. Τα προγράμματα διατροφής έχουν ως στόχο την πρόληψη ή τη διαχείριση διάφορων ασθενειών και καθοδηγούν τα άτομα σχετικά με τις τροφές που είναι καλό να καταναλώνουν, τους ενδεδειγμένους τρόπους μαγειρέματος και τον σχεδιασμό κατάλληλου μενού. Κάθε ασθένεια είναι περίπλοκη, μοναδική και προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Για αυτό τον λόγο, η εξατομίκευση του κλινικού διαιτολογίου είναι πολύ σημαντική.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ασθένειες που μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω της σωστής κλινικής διατροφής είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, η υπέρταση, οι νεφροπάθειες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, κάποιες μορφές αρθρίτιδας, οι πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ η εν λόγω διατροφή βοηθά και στη δευτερογενή πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.