Το διαιτολογικό γραφείο της Μαρία Μπασκίνη διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Ανάλογα με τις ανάγκες σας πραγματοποιούμε μέτρηση μεταβολισμού αλλά και τις υπόλοιπες κατάλληλες μετρήσεις.

Μέτρηση Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας 

Ο κάθε μεταβολισμός είναι μοναδικός!

εργαλείο για μέτρηση μεταβολισμού

Μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια, δηλαδή οι καύσεις που κάνει το σώμα μας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες. Τον ατομικό μεταβολισμό μας μπορούμε να τον υπολογίσουμε κατά προσέγγιση μέσω εξισώσεων, όπως εδώ.

Υπάρχουν όμως φορές που κρίνεται απαραίτητο να προσδιορίσουμε  με ακρίβεια τον ατομικό μεταβολισμό μας σε ηρεμία και τότε πραγματοποιούμε τη μέτρηση του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR). O RMR είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες (με άλλα λόγια η ενέργεια που χρειάζονται τα διαφορετικά όργανα του σώματός μας για να εκτελούν τις λειτουργίες τους, π.χ. η καρδιά, το ήπαρ, το γαστρεντερικό σύστημα, το αναπαραγωγικό σύστημα, κ.α.).

Η μέτρηση του ατομικού μεταβολισμού γίνεται με το Fitmate της Cosmed. Το Fitmate είναι ένα ιατρικό μηχάνημα το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -MDD (93/42 EEC), Safety and Quality Standards EN 60601-1 (safety)/60601-1-2 (EMC), το οποίο εξασφαλίζει την έγκυρη και αξιόπιστη μέτρηση.

Η μέτρηση του RMR γίνεται απλά και εύκολα. Αναπνέετε κανονικά μέσα από μία μάσκα ή στόμιο για περίπου 12-15’ ξαπλώνοντας σε ένα κρεβάτι.

Ο υπολογισμός του RMR γίνεται μέσω της έμμεσης θερμιδομετρίας. Η έμμεση θερμιδομετρία μετράει την ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες και υπολογίζει την κατανάλωση Ο2 και την παραγωγή CO. Η διαφορά στην ποσότητα αντανακλά τις ενεργειακές ανάγκες και προσδιορίζει τον RMR.

Για να είναι η μέτρηση αξιόπιστη θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες:

 1. Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 2. Δεν έχετε καπνίσει για 2 ώρες, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
 3. Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας

 

Μέτρηση Μεταβολισμού, Φυσικής Δραστηριότητας και Τρόπου Ζωής 

όργανο για μέτρηση μεταβολισμού

Το φορητό μόνιτορ Sensewear επιτρέπει τον υπολογισμό της ενεργειακής δαπάνης που προέρχεται από φυσική δραστηριότητα. Το Sensewear είναι μια επιστημονικά πιστοποιημένη συσκευή που φοριέται στο πίσω μέρος του βραχίονα.

Διαθέτει 4 αισθητήρες (θερμοκρασία δέρματος, γαλβανική απόκριση δέρματος, ροή εκπεμπόμενης θερμότητας, επιταχυνσιόμετρο 2 αξόνων) και έτσι μπορεί να αναγνωρίσει μια μεγάλη γκάμα κινήσεων και δραστηριοτήτων του σώματος. Η συνεχής καταγραφή φυσιολογικών παραμέτρων επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό της σωματικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου.

Φοριέται στο πίσω μέρος του βραχίονα του μη προτιμώμενου χεριού από 1 έως 7 μέρες και καταγράφει την πραγματική ενεργειακή δαπάνη για τη χρονική διάρκεια που φοριέται.

 

 

Ανάλυση Σύστασης Σώματος 

Η ανάλυση σύστασης σώματος υπολογίζει από τι αποτελείται το σώμα. Με άλλα λόγια, εκτιμάει την ποσοστιαία (%) σύσταση του σώματος σε μυϊκή, λιπώδη και οστική μάζα καθώς και την περιεκτικότητα του οργανισμού σε νερό, όπου η μέτρηση αυτή αποτελεί ένδειξη για το επίπεδο ενυδάτωσης, την κατακράτηση υγρών και το οίδημα. Η μέτρηση σύστασης σώματος γίνεται με τη μέθοδο της Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης (Bioelectrical Impedance, BIA). H Βιοηλεκτρική Εμπέδηση είναι μη επεμβατική μέθοδος ανάλυσης σύστασης σώματος όπου ένα ασθενές ηλεκτρικό σήμα διαπερνά το σώμα και μετριέται η αγωγιμότητά του. Αγωγιμότητα είναι η αντίσταση μιας ουσίας στη ροή ενέργειας. Ο βαθμός δυσκολίας του ασθενούς αυτού ηλεκτρικού σήματος να διαπεράσει τους διαφορετικούς ιστούς (λιπώδη, μυϊκό, οστίτη ιστού), με άλλα λόγια η αντίσταση του κάθε διαφορετικού ιστού στο ηλεκτρικό σήμα δίνει πληροφορίες για την περιεκτικότητα του κάθε ιστού στο σώμα.

 BIA Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Η μεγάλη ακρίβεια των δύο διαφορετικών αναλυτών σύστασης σώματος, που διαθέτει το διαιτολογικό γραφείο της Μαρία Μπασκίνη, οφείλεται στις πολλαπλές συχνότητες που διαθέτουν τα μηχανήματα αυτά. Από τις αναλύσεις της σύστασης σώματος παίρνουμε πληροφορίες τόσο για τη σύσταση ολόκληρου του σώματος όσο και για την τμηματική ανάλυση του σώματος. Πιο συγκεκριμένα από τη μέτρηση σύστασης σώματος προκύπτουν οι παρακάτω πληροφορίες:

 • Λίπος %
 • Λίπος kg
 • Άλιπη μάζα
 • Μυϊκή μάζα
 • Συνολικά υγρά σώματος
 • Εξωκυττάριο υγρό
 • Ενδοκυττάριο υγρό
 • Δείκτης μάζας σώματος
 • Οστική μάζα
 • Σωματική κατάταξη
 • Σπλαχνικό λίπος
 • Αναλογία ECW/TBW
 • Βασικός μεταβολικός ρυθμός
 • Phase Angle
 • Basal Metabolic Rate indicator
 • Μεταβολική ηλικία
 • Κατανομή σωματικού λίπους
 • Ισορροπία μυϊκής μάζας
 • Επίδοση μυών κάτω άκρων
 • Τμηματική ανάλυση για κάθε κάτω και άνω άκρο και κορμό: Ποσοστό λίπους και αξιολόγηση, Μυϊκή μάζα kg και αξιολόγηση,
 • Reactance/resistance και phase angle

Για να είναι η μέτρηση μεταβολισμού αξιόπιστη θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες:

 1. Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει υγρά (π.χ. χυμό, τσάι, κτλ, εκτός από νερό) για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 2. Δεν έχετε φάει ή πιει κάτι που περιέχει καφεΐνη ή αλκοόλ
 3. Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας
 4. Να μη φοράτε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κοσμήματα), που είναι σε επαφή με το δέρμα

– Απαγορεύεται σε άτομα με βηματοδότη και σε εγκύους

 

Αξιολόγηση Σύστασης Σώματος με Ηπέρηχους 

Η αξιολόγηση της σύστασης σώματος με υπερήχους είναι μια μη επεμβατική και γρήγορη μέτρηση της σύστασης του σώματος, η οποία δεν απαιτεί τήρηση συνθηκών πριν τη μέτρηση. Παρέχει μια εικόνα εγκάρσιας διατομής και μετράει το υποδόριο λιπώδη ιστό, τον λιπώδη ιστό και τα μυϊκά στρώματα σε χιλιοστά.

Το Bodymetrix παράγει ένα σήμα υπερήχων που ταξιδεύει μέσα από τον ιστό και καταγράφει το σήμα. Το σήμα αυτό δείχνει κορυφές από κάθε διεπαφή όπως για παράδειγμα υποδόριο λίπος -λίπος, λίπος-μυς, μυς-οστό).

Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου η μέτρηση με βιοηλεκτρική εμπέδηση δεν είναι αξιόπιστη ή για άλλους λόγους όπου η βιοηλεκτρική εμπέδηση δεν ενδείκνυται, όπως για παράδειγμα σε άτομα με βηματοδότη ή στις περιπτώσεις που θέλουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τη σύσταση ενός συγκεκριμένου σημείου στο σώμα.

Πηγή: Wagner, Journal of Obesity, 2013