Οι Σαλάτες έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Δροσερά και υγιεινά dressing για να τις απογειώσετε!
Τώρα που έχουμε μπει για τα καλά μέσα στο καλοκαίρι, οι σαλάτες έχουν την τιμητική τους! Προσφέρουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτοχημικές ουσίες, ενυδάτωση.
Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε τη σαλάτα μας πιο ενδιαφέρουσα χωρίς τις περιττές θερμίδες;
Σας έχω εδώ κάποιες ιδέες για salad dressings. Είναι light, πανεύκολες, πεντανόστιμες, γεμάτες superfoods, χωρίς περιττά πρόσθετα και χρώματα! Δε χρειάζεται να φτιάχνετε κάθε μέρα τη salad dressing. Μπορείτε να φτιάξετε κάποια που σας αρέσει και να τη φυλάξετε στο ψυγείο σας για 4-5 μέρες. Μπορείτε ακόμη να τις χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε κρέατα ή λαχανικά!
Γενικές οδηγίες για την παρασκευή salad dressing:
1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά κομμένα σε μικρότερα κομμάτια στο μπλέντερ
2. Χτυπάμε μέχρι όλα τα υλικά να πολτοποιηθούν και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα
3. Τοποθετούμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες περίπου για να δέσουν όλα τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματά τους
Τα υλικά σε κάθε συνταγή βγάζουν περίπου 2 μερίδες
Καλή απόλαυση!
Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Salad dressing με γιαούρτι
Υλικά
- 3 κ.σ. γιαούρτι
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. λάδι
- ½ κ.γ. ξερό μαϊντανό
- 2 κ.σ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι


Salad dressing με κεφίρ και δυόσμο
Υλικά
- 50mL κεφίρ
- ½ κ.γ. ξερό δυόσμο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 κ.γ. λάδι


Salad dressing με cottage cheese
Υλικά
- 2 κ.σ. cottage cheese (70γρ)
- 1 κ.γ. πατέ ελιάς
- 1 μικρή ντομάτα
- 1 πρέζα ρίγανη


Salad Dressing με σάλτσα σόγιας, lime και τσίλι
Υλικά
- 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. λάδι
- Χυμό από ½ lime
- 1 μικρό κομμάτι τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλετε τη dressing)
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι


Salad dressing με μέλι και μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. λάδι
- 1 κ.γ. ξύδι
- 2 κ.σ. νερό
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (ginger) 3γρ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι


Salad dressing με ντομάτα
Υλικά:
- 1 κ.σ. λάδι
- 1 μικρή ντομάτα
- ½ κρεμμύδι ψημένο σε 30mL ξύδι μπαλσάμικο
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 πρέζα αλάτι


Salad dressing με αβοκάντο
Υλικά
- ½ αβοκάντο
- Χυμό από ½ λεμόνι
- ½ σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 3 κ.σ. νερό
Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει αν θέλετε να προσθέσετε και κολίανδρο



Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.




















