Ήρθε η Άνοιξη και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι σημαντικό να τρώμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Ισχύει δηλαδή το «κάθε πράγμα στον καιρό του».
Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής καταναλώνουμε τροφές που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά όταν τρώγονται στην εποχή τους είναι πιθανό να περιέχουν και λιγότερες χημικές ουσίες. Όταν ένα φρούτο ή λαχανικό μεγαλώνει στην εποχή του δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για προστασία από χημικές ουσίες όσο ένα φρούτο ή λαχανικό που προσπαθεί να μεγαλώσει σε μία εποχή όπου οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη φυσική του ανάπτυξη.
Ας δούμε δύο από τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά:
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια μπορεί να έχουν πράσινο, λευκό ή μωβ χρώμα. Είναι πολύ πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και Κ.
Κατά τη διάρκεια φυσιολογικών διεργασιών που πραγματοποιούνται στο σώμα μας δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση και στις χρόνιες φλεγμονές. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα σπαράγγια περιέχουν φλαβονοειδείς ουσίες (κυρίως κουαρσετίνη, ισοραμνετίνη και καμφερόλη) που αποτελούν αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης τα σπαράγγια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.


Αγκινάρα
Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ. Επίσης, η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Επίσης οι φυτικές ίνες και το πρεβιοτικό ινουλίνη που περιέχει, βοηθούν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία.
Υλικά για 4 άτομα
Υλικά για dressing
Παρασκευή

Καλή απόλαυση!

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.




















