Παστίτσιο και light γίνεται; Και όμως με μερικές τροποποιήσεις της κλασικής συνταγής, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου μαμαδίστικο φαγητό με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες!
Υλικά για 15 κομμάτια
- 1 πακέτο μακαρόνια παστίτσιο Νο2 ολικής άλεσης (500γρ)
- 1 κιλό κιμά από στήθος κοτόπουλο
- 2 ξερά κρεμμύδια (250 γρ)
- 1 κονσέρβα κονκασέ (400 γρ)
- 450 γρ κατεψυγμένα μανιτάρια
- 1 κ.γ. λάδι για τον κιμά
- 1 κ.σ. λάδι για τα μακαρόνια
- 400 γρ γιαούρτι 2% λιπαρά
- 1 αυγό
- 200 γρ τυρί τριμμένο light
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 πρέζα κουρκουμά
Εκτέλεση
- Αφού πολτοποιήσουμε το κρεμμύδι στο μούλτι, το προσθέτουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το σοτάρουμε με μία κουταλιά λάδι
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά
- Ρίχνουμε μέσα στο κρεμμύδι τα μανιτάρια
- Προσθέτουμε και τον κιμά και καθώς τον σοτάρουμε, τον σπάμε με μια κουτάλα.
- Πολτοποιούμε την ντομάτα κονκασέ στο μούλτι και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα
- Βράζουμε για περίπου 30’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του
- Παράλληλα βράζουμε και τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι και το αυγό για να φτιάξουμε τη light μπεσαμέλ
- Όταν βράσουν τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του τριμμένου τυριού στα μακαρόνια και ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά και την light μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί από πάνω
- Ψήνουμε για περίπου 40’ στους 180 βαθμούς στον αέρα
Έτοιμο!
Καλή απόλαυση!

Light Pasticciο
A traditional greek dish pasticcio in its light version! Enjoy!
Ingredients for 15 portions
- 500g thick wholewheat pasta Νο2
- 1kg minced lean chicken breast
- 2 onions (250g)
- 400g tomato sauce
- 450g frozen sliced mushrooms
- 1 teaspoon olive oil for the minced chicken meat
- 1 tablespoon for the pasta
- 400g yogurt 2% fat
- 1 egg
- 200g grated cheese light
- 1 pinch salt
- 1 pinch black pepper
- 1 pinch turmeric
Procedure
- Grate the onion, add it to a saucepan with a teaspoon olive oil and saute it
- Add the salt, pepper and turmeric
- Add the frozen mushrooms to the saucepan and cook for 5’
- Add the the minced chicken meat to the saucepan and cook it for about 10’
- Add the tomato sauce and cook the minced chicken breast for another 30’ until all liquid has been evaporated
- In the meantime, cook the pasta in a separate pan according the manufacturer’s instruction
- Mix the yogurt with the egg in a mixing bowl to make the light bechamel sauce
- When the pasta is ready, strain them and place them in a pan. Add the olive oil and the half quantity of the grated cheese and stir the ingredients in the pan
- Add on top the minced chicken, then the light bechamel sauce and finally the rest of the grated cheese light
- Bake for about 40’ at 180 degrees Celsius
Enjoy!

1 portion yields 282 kcal, 28g protein, 22g fat, 25g carbohydrates and 4g fiber.
Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.





















