Μαρία Μπασκίνη διαιτολογος Θεσσαλονίκη διατροφολόγος

Η διαδρομή μου ως διατροφολόγος  & κλινική διαιτολόγος

Η υγιεινή διατροφή αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να προσθέτουμε λεμόνι στη σαλάτα για να αυξήσουμε την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C. Έτσι από μικρή κιόλας ηλικία έδινα βάση στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό το ενδιαφέρον εξελίχθηκε αθροιστικά σε πάθος και έτσι σήμερα είμαι διαιτολογος !  Αρχικά με ενθουσίαζε η διαδραστικότητα των συστατικών, πώς ο συνδυασμός ορισμένων τροφών είχε επιπτώσεις στην ευεξία, την τόνωση και την ενέργεια. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή και το εφαλτήριο για μια καριέρα στη Διατροφή.

Μέσα από τη 10ετη εργασία μου στην Ελλάδα συνειδητοποίησα πως κάθε πρόβλημα που έχει να κάνει με την Υγεία και αναζητάται η λύση του στη διατροφή, απαιτεί ενδελεχή έρευνα των βασικών του πρωτογενών αιτιών. Έτσι τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι παράλληλα και με την Ψυχολογία της Διατροφής. Είμαι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων και μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων. Συγχρόνως επενδύω συνεχώς στη γνώση, την τεχνολογία και σε εμπειρίες που με κάνουν καλύτερη Διατροφολόγο- Κλινική Διαιτολόγο.

Είμαι παντρεμένη με τον Μανώλη Αρσένη, δικηγόρο και έχουμε αποκτήσει μαζί τρία παιδιά τον Μενέλαο, τον Στέφανο και τον Ζήση και ζω στη Θεσσαλονικη. Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να κάνω γυμναστική, να παίρνω μέρος σε οργανώσεις μαραθώνιων δρόμων, να μαγειρεύω, να βρίσκομαι με φίλους, να διαβάζω βιβλία και να ταξιδεύω.

Εκπαίδευση στη Διατροφολογία

 • Το 1997 αποφοίτησα από το Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης, Ανατόλια.
 • Συνέχισα την εκπαιδευτική μου σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία, στο University of Surrey στον τομέα της Διατροφής.
 • Το 2001 αποφοίτησα, ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές με την υψηλότερη βαθμολογία (2:1). Στο τελευταίο έτος υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικό πρόγραμμα για τις διατροφικές συνήθειες παίδων 5-10 ετών.
 • Στοχεύοντας σε περισσότερες εμπειρίες στον τομέα της Διατροφής και αναζητώντας μια ρηξικέλευθη, πρωτοποριακή προσέγγιση στη συγκεκριμένη επιστήμη συνέχισα την εκπαίδευσή μου στην Ελβετία. Από το 1999 έως το 2000 άσκησα την πρακτική μου στο Kantonsspital St. Gallen αποφοιτώντας με διακρίσεις.
 • Μετά την κατάκτηση του πρώτου πτυχίου συνέχισα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στοNew York University (NYU). Με ενθουσιασμό και προσήλωση σε νέες ιδέες και εμπειρίες, από τον πρώτο κιόλας μήνα της παραμονής μου στις Η.Π.Α., εργάστηκα εθελοντικά ως Διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στο γηροκομείο Florence Nightingale, στο Julliards School. Συγχρόνως αρθρογράφουσα στην εφημερίδα του NYU πάνω σε θέματα διατροφής.
 • Κέρδισα τη θέση του βοηθού καθηγητή στο μάθημα της Αθλητικής Διατροφής και δίδαξα Διατροφή σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της Νέας Υόρκης.
 • Το 2003 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με άριστα (3.93 στα 4). Παράλληλα, εργάστηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος και Νεφρών ως Κλινική Διαιτολογος .
 • Από το 2003 είμαι πιστοποιημένη διαιτολογος στις ΗΠΑ (RD).

Επιστροφή στην Ελλάδα

 • Ολοκληρώνοντας τον χρόνο εργασίας μου στις ΗΠΑ επέστρεψα στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2004 σηματοδότησα την επαγγελματική μου πορεία στη Θεσσαλονίκη ως διαιτολογος ανοίγοντας το δικό μου διαιτολογικό γραφείο.
 • Από το 2015 είμαι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.
 • Με κίνητρο την ανάγκη των πελατών μου για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημά τους και τη δίψα μου για μάθηση αρχικά παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια στις ΗΠΑ και Ευρώπη σχετικά με τη ψυχολογία. Στη συνέχεια ξεκίνησα το 2014 και ολοκλήρωσα με Άριστα (10) το 2019 το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής με θέμα «Γνωστικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διατροφική συμπεριφορά». 
 • Δημιουργία Ομαδικού Προγράμματος Διατροφής Team SpirEat. Έτσι, ως απόρροια των γνώσεων που αποκόμισα από το διδακτορικό μου, την εκπαίδευσή μου στη γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία της απώλειας βάρους στις ΗΠΑ και της συνεργασίας μου με τη φίλη μου και συνάδελφο Αγγελική Γαρνέλη, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Team Spireat – nourish to thrive. Το πρόγραμμα Team Spireat – nourish to thrive είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα διατροφικής συμπεριφοράς. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τα άτομα στο να αναγνωρίζουν τα φυσικά σημάδια πείνας και κορεσμού και να σπάσουν δυσλειτουργικές σκέψεις που μας ωθούν συχνά στο φαγητό.

Συμμετοχή σε Συλλόγους Διαιτολογίας

Παράλληλες  εκπαιδευτικές δραστηριότητες

 • Από το 2018 ασχολούμαι με την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και συμμετέχω στο πρόγραμμα “FAST 112 GREECE” (ΧΟΠΑ 112 ΗΡΩΕΣ). Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει, εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το παιδί και την οικογένειά του με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τον τρόπο αντιμετώπισής του με έναν ήπιο και κατανοητό προς το παιδί τρόπο.
 • Δίνω διαλέξεις στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Εφαρμοσμένη Διατροφή και Προαγωγή Υγείας» του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και εισηγήτρια του  μαθήματος «Διατροφή και Εγκυμοσύνη L:1» στο Prenatal Fitness Workshops του Human Mama πιστοποιημένο απο το NASM και AFAA.

Δείτε τι μπορώ να κάνω για εσάς και τη διατροφή σας! Επικοινωνήστε μαζί μου σήμερα στα στοιχεία του διαιτολογικού γραφείου.

Επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook: @mariabaskini.nutrition & instagram:  @mbaskini_nutrition