Η Κετογονική Δίαιτα
Μείωση επιληπτικών κρίσεων
Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα η οποία χρησιμοποιείται από το 1920 στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Υπάρχουν κάποια ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να λειτουργεί επιπλέον νευροπροστατευτικά σε μια σειρά από παθήσεις όπως στη νόσο του Parkinson’s, τη νόσο του Alzheimer’s, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, κάποιες μορφές αυτισμού και τον όγκο εγκεφάλου. Παρόλα αυτά συνολικά δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά ευρήματα που να τεκμηριώνουν τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας σε αυτές τις νευρολογικές παθήσεις.
Απώλεια βάρους
Στις μέρες μας η κετογονική δίαιτα χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος απώλειας βάρους. Παρόλα αυτά, για να είναι η κετογονική δίαιτα αποτελεσματική στην απώλεια βάρους θα πρέπει να οδηγεί σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. (Διάβασε εδώ περισσότερα για τις δίαιτες για απώλεια βάρους)
Η κετογονική δίαιτα είναι μία δίαιτα η οποία περιορίζει πολύ την πρόσληψη υδατανθράκων, αυξάνει την κατανάλωση λιπαρών και είναι επαρκής σε πρωτεΐνη.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τα ανθρώπινα κύτταρά μας χρησιμοποιούν γλυκόζη (η οποία προέρχεται από τους υδατάνθρακες) ως την προτιμότερη πηγή ενέργειας. Όταν όμως δεν υπάρχει διαθέσιμη γλυκόζη σε επαρκείς ποσότητες στο κυκλοφορικό σύστημα (λόγω της μειωμένης πρόσληψης τροφών πλούσιες σε υδατάνθρακες), τα κύτταρά μας αρχίζουν να αντλούν ενέργεια από τις κετόνες. Οι κετόνες δημιουργούνται από το λίπος των τροφών και από τη διάσπαση του αποθηκευμένου λιπώδους ιστού στο ήπαρ. Μόλις οι κετόνες φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο όπου τα περισσότερα κύτταρα του οργανισμού μας χρησιμοποιούν πια κετόνες αντί για γλυκόζη τότε ο οργανισμός οδηγείται σε κέτωση. Συνήθως η κέτωση επέρχεται μετά από δύο με τέσσερις μέρες μετά τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων (περίπου 20-50γρ υδατάνθρακα την ημέρα). Η διαδικασία της κέτωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάποιοι μπορεί να χρειάζονται πιο αυστηρό περιορισμό υδατανθράκων για φτάσουν σε κέτωση.
Η μακροχρόνια τήρηση της κετογονικής δίαιτας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως πέτρες στα νεφρά, διατροφικές ελλείψεις σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που είναι ινσουλινεξαρτώμενοι, άτομα που πάχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή παγκρεατίτιδα και άτομα με διατροφικές διαταραχές δε θα πρέπει να ακολουθήσουν τη κετογονική δίαιτα. Αν θα ήθελες να μάθεις περισσότερα, διάβασε για τα υπερ και κατά της κετογονικής δίαιτας
Διαβάστε περισσότερα για την ισορροπημένη διατροφή καθώς και πώς συγκεκριμένες περιόδοι της ζωής μας σχετίζονται με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτούν διαφορετική διατροφική προσέγγιση.
Ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες!