Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για εφήβους και παιδιά

Τι είναι ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ);

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο δείκτης για να αξιολογήσουμε το βάρος κάποιου ως προς το ύψος του. Ο ΔΜΣ σχετίζεται με το επίπεδο σωματικού λίπους που έχει κάποιος. Ένας ΔΜΣ πάνω από το φυσιολογικό όριο συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι το άτομο έχει παραπάνω από το επιθυμητό σωματικό λίπος. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, δηλαδή ένας ΔΜΣ κάτω από το φυσιολογικό συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι το σωματικό λίπος του ατόμου είναι κάτω από το φυσιολογικό.

Πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ για τα παιδιά και τους εφήβους;

Ο Δείκτης μάζας σώματος για τα παιδιά και τους εφήβους προκύπτει από το βάρος του ατόμου προς το ύψος του ατόμου στο τετράγωνο, λαμβάνονταςΔειτκης Μαζας Σωματος για παιδιά και εφήβους  υπόψη επιπλέον και την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Όταν υπολογιστεί ο ΔΜΣ για τα παιδιά και τους εφήβους το αποτελέσμα που προκύπτει είναι ένα νούμερο το οποίο συνοδεύεται από την εκατοστιαία θέση (BMI percentile). Η εκατοστιαία θέση εκφράζει τη σχέση του ΔΜΣ του παιδιού/εφήβου ως προς τον ΔΜΣ παιδιών/εφήβων ίδιας ηλικίας και φύλου που συμμετείχαν στην έρευνα για την ανάπτυξη των καμπυλών ανάπτυξης του ΔΜΣ.  Δηλαδή ένα παιδί που βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση σημαίνει ότι από το 100 παιδιά με το ίδιο φύλο και ηλικία που μετρήθηκαν, τα 25 είχαν ΔΜΣ χαμηλότερο από αυτό του παιδιού και τα 75 είχαν ΔΜΣ υψηλότερο από αυτό του παιδιού.

Για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ του παιδιού σας εισάγετε στα πεδία το φύλο, την ηλικία, το ύψος σε εκατοστά και το βάρος του. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τον ΔΜΣ, την εκατοστιαία θέση του και την κατηγορία του βάρους του σε κιλά.

Υπολογισμός ΔΜΣ – Βρείτε το δικό σας!

Δείκτης Μάζας Σώματος

εκατοστά
κιλά

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο ΔΜΣ για παιδιά είναι έγκυρος μόνο για ηλικίες από 2 έως 20 ετών

εκατοστά
κιλά

Πώς μεταφράζονται οι κατηγορίες βάρους για το ΔΜΣ;

Κατηγορία  Βάρους Επίπτωση
Λιποβαρές Αυξημένος κίνδυνος για διατροφικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Φυσιολογικό Το βάρος αυτό είναι ένα υγιές βάρος και σχετίζεται με την καλή υγεία, τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπέρβαρο Υπάρχει ένας μέτριος κίνδυνος για την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων αργότερα κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού
Παχύσαρκο Υπάρχει υψηλός κίνδυνος για  την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων αργότερα κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού και σχετίζεται με ψυχολογικό στρες.

Βιβλιογραφία

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2011) About Child & Teen BMI
  • Cole TJ. Sympercents: symmetric percentage differences on the 100 loge scale simplify the presentation of log transformed data. Statistics in Medicine 2000;19:3109–3125.
  • Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Πανεπιστήμιο Κρήτης. (2013). Παιδική Παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα για τη Διατροφή για εφήβους & παιδιά!

Αν σε απασχολεί κάτι σχετικά με τις μετρήσεις και τη διατροφή σου, θα το λύσουμε μαζί!

Κλείσε Ραντεβού!