Αγαπημένο μου (διατροφικό) ημερολόγιο
Αγαπημένο μου (διατροφικό) ημερολόγιο…
Πολλές φορές μας είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε το τι και πόσο τρώμε, λόγω της ψυχολογικής φόρτισης, της ανίας ή/και της συνήθειας.
Τι κάνουμε, λοιπόν, για να περιορίσουμε τις «επιδρομές» στο ψυγείο και τα ντουλάπια;
Την λύση μπορεί να δώσει ένα διατροφικό ημερολόγιο.
Πολλές έρευνες, αλλά και η προσωπική μου εμπειρία, έχουν δείξει ότι η καταγραφή του τι τρώμε βοηθάει στο να ελέγξουμε το τι και πόσο τελικά τρώμε και πίνουμε. Πώς γίνεται αυτό;
- Αντιλαμβανόμαστε τις διατροφικές μας επιλογές και τυχόν μοτίβα προβληματικής διατροφικής συμπεριφοράς. Συνειδητοποιούμε ποιες ώρες της ημέρας είμαστε πιο επιρρεπείς, και σε ποια τρόφιμα καταφεύγουμε τις στιγμές της αδυναμίας μας.
- Γινόμαστε υπόλογοι στον ίδιο μας τον εαυτό. Κατά κάποιο τρόπο «δίνουμε λογαριασμό» για το τι τρώμε και πίνουμε και έχουμε ένα φρένο ώστε να μην το κάνουμε ασυλλόγιστα.
- Εντοπίζουμε το τρωτό μας σημείο, την «αχίλλειο πτέρνα» μας, και έτσι μπορούμε να κάνουμε τις αντίστοιχες αλλαγές. Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.
Πώς να κάνουμε την καταγραφή του τι τρώμε;
Για να είναι αποτελεσματική η καταγραφή στο διατροφικό ημερολόγιο θα πρέπει να:
- είμαστε ειλικρινής (να καταγράφουμε όλα όσα φάγαμε)
- είμαστε έγκυροι στις ποσότητες που φάγαμε
- καταγράφουμε το τι τρώμε σε πραγματικό χρόνο και όχι στο τέλος της ημέρας. Αν περιμένουμε μέχρι το τέλος της ημέρας για να κάνουμε την καταγραφή είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξεχάσει το τι ακριβώς έχουμε φάει
- υπάρχει συνέπεια σε βάθος χρόνου στην καταγραφή (να μη σταματήσουμε δηλαδή μετά από λίγο καιρό)
- να αναγράφουμε τι, πόσο, πότε και πού φάγαμε
Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να κάνουμε καταγραφή του τι τρώμε. Για παράδειγμα, υπάρχει το myFitnesspal, το Yazio. Για όσους προτιμούν το χαρτί και το μολύβι, έχω σχεδιάσει εδώ ένα διατροφικό ημερολόγιο καταγραφής που μπορείς να το κατεβάσεις και να το συμπληρώνεις καθημερινά.