Δεικτης Μαζας Σωματος για ΕνηλικεςΤι ειναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ-BMI)

Ο ΔΜΣ είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, γνωστός και ως Body Mass Index (BMI), είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως. Αποτελεί ένδειξη για το βαθμό παχυσαρκίας ενός ατόμου, προσδιορίζοντας την τάση του σωματικού λίπους κατά προσέγγιση. Ο Δείκτης αυτός προβλέπει καλύτερα την πιθανή εκδήλωση ασθενειών, που σχετίζονται με τα κιλά, από ότι το βάρος μεμονωμένα. Ο υψηλός ΔΜΣ σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου (CDC, 2011). Αντίθετα, ενα χαμηλός ΔΜΣ αποτελεί επίσης ένδειξη ποσοστού θνησιμότητας ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 65 ετών (Sedell & Visscher, 2000).

Βιβλιογραφία

Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2011) Body Mass Index. 

Seidell JC, Visscher TL. (2000). Body weight and weight change and their health implications for the elderly. European Journal of Clinical Nutrition. 54 Suppl 3:S33-9.

Υπολογισμός ΔΜΣ – Βρες το δικό σου!

Your BMI is

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο ΔΜΣ στους ενήλικες προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους.

Δείκτης ΜΣ < 18.5 → ελλειπές βάρος
Δείκτης ΜΣ = 18.5-24.9 → φυσιολογικό βάρος
Δείκτης ΜΣ >25-29.9 → υπέρβαρο
Δείκτης ΜΣ > 30 → παχυσαρκία

Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι ο ΔΜΣ δε λαμβάνει υπόψη τη μυϊκή και την οστική μάζα, την ηλικία και το φύλο του ατόμου, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτελέσματα σε δύο πιθανές περιπτώσεις. 

  1. Όταν το άτομο αθλείται και έχει μεγάλη μυϊκή μάζα, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς όμως να έχει το άτομο περισσότερο λίπος. 
  2.  ‘Οταν το άτομο, λόγω ηλικίας ή κάποιας πάθησης, έχει χάσει μυϊκή μάζα και επομένως έχει πέσει και ο ΔΜΣ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει και λιγότερο λίπος.

Αν ο δικός σου  ΔΜΣ  σε προβληματίζει, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου! Η σωστή διατροφή που ταιριάζει σε εσένα πρέπει να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες ώστε να φτάσεις στα επιθυμητά και φυσιολογικά αποτελέσματα. Απόφυγε αυθαίρετες δίαιτες που μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό σου και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σου. Ένας διαιτολόγος μπορεί να είναι ο κατάλληλος  σύμμαχος  για να φέρεις σίγουρα το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Λιποβαρές

Το βάρος βρίσκεται κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και ανεπαρκειών σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει  κίνδυνος προβλημάτων στην ανάπτυξη και αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσιολογικό

Το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Υπέρβαρο

«Μέτριος κίνδυνος» για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Παχύσαρκο

«Υψηλός» κίνδυνος για  εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Μην ξεχάσεις να υπολογίσεις και το Waist/Hip ratio !

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε μαζί μου στο info@baskini.gr ή κλείσε το ραντεβού σου online.