Διατροφή για μετά την εγκυμοσύνη

Τους 9 μήνες (κατά προσέγγιση) της εγκυμοσύνης, η μητέρα θρέφει το μωρό της μέσα στην κοιλιά της. Μόλις γεννήσει, η διατροφή της νέας μητέρας είναι επίσης πολύ σημαντική, πρώτον για να μπορέσει να αναρρώσει γρήγορα και σωστά μετά τη γέννα, και δεύτερον για να αντεπεξέλθει στον απαιτητικό νέο της ρόλο. Θα πρέπει λοιπόν οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα να φροντίζουν τον εαυτό τους και να καταναλώνουν θρεπτικές τροφές.

Αν η νέα μητέρα έχει αποφασίσει ότι θα θηλάσει το μωράκι της, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, εναρμονισμένη με τις ανάγκες της μητέρας και του βρέφους της είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία και ευεξία της μητέρας όσο και του μωρού της. Οι σωστές διατροφικές συστάσεις θα βοηθήσουν επιπλέον τη μητέρα να χάσει βάρος και να μπορέσει να βρει τους ρυθμούς της με τον νέο της ρόλο.

Η διατροφή της νέας μητέρας θα πρέπει να έχει ποικιλία για να παίρνει τόσο η ίδια όσο και το βρέφος (αν θηλάζει) όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να καταναλώνει αρκετά υγρά, να τρώει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (οι οποίες θα τη βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ιστών που τραυματίστηκαν κατά τη διαδικασία της γέννας) και αρκετά εποχιακά και διαφορετικών χρωμάτων φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη, καλό θα είναι να περιορίσει κάποιες ουσίες όπως αλκοόλ και καφεΐνη, τα πολύ λιπαρά ψάρια (όπως για παράδειγμα ο ξιφίας) λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, και να ελαττώσει την κατανάλωση κάποιων τροφών όπως πατατάκια, μπισκότα, ντόνατ, πίτσες, γύρο κτλ.

Επικρατεί η χρόνια πεποίθηση ότι η κατανάλωση μπύρας «κατεβάζει» γάλα στις  μητέρες που θηλάζουν. Οι έρευνες όμως δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αν η θηλάζουσα μητέρα επιθυμεί να καταναλώσει μπύρα θα πρέπει να καταναλώσει μύπρα χωρίς αλκοόλ.

Στην περίπτωση που η λεχώνα που θηλάζει θέλει να χάσει το βάρος που πήρε στην εγκυμοσύνη της, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με τρόπο μελετημένο και ασφαλή για να αποφευχθεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος και να μην αναγκαστεί το σώμα της μητέρας να «τραβάει» ουσίες από τον οργανισμό της.

mother and baby on bed