Διατροφή μετά την εγκυμοσύνη

Γέννησες ή δεν ξέρεις πώς είναι καλό να τρέφεσαι μετά τη γέννα; Μην ανησυχείς…δεν είσαι η μόνη!

Η διατροφή μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές εγκυμονούσες. Τους 9 μήνες (κατά προσέγγιση) της εγκυμοσύνης, η μητέρα θρέφει το μωρό της μέσα στην κοιλιά της. Μόλις γεννήσει, η διατροφή της νέας μητέρας είναι εξίσου σημαντική, πρώτον για να μπορέσει να αναρρώσει γρήγορα και σωστά μετά τη γέννα, και δεύτερον για να ανταπεξέλθει στον απαιτητικό νέο της ρόλο. Καλό είναι, λοιπόν, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα να προσέχουν τη διατροφή τους και να φροντίζουν τον εαυτό τους, καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές.

Αν η νέα μητέρα έχει αποφασίσει ότι θα θηλάσει το μωράκι της, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, εναρμονισμένη με τις δικές της ανάγκες και του βρέφους της είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία και ευεξία της ίδιας όσο και του μωρού της. Οι σωστές διατροφικές συστάσεις θα βοηθήσουν επιπλέον τη μητέρα να χάσει βάρος και να μπορέσει να βρει τους ρυθμούς της με τον νέο της ρόλο. Το τι τρώει η νέα μανούλα επηρεάζει άμεσα τη σύσταση του μητρικού γάλακτος σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό διδάσκω και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Η διατροφή της νέας μητέρας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία για να παίρνει τόσο η ίδια όσο και το βρέφος (αν θηλάζει) όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αν είσαι νέα μητέρα, καλό είναι να:  

  • πίνεις αρκετά υγρά 
  • να τρως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (οι οποίες θα σε βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ιστών που τραυματίστηκαν κατά τη διαδικασία της γέννας) και 
  • να καταναλώνεις αρκετά εποχιακά και διαφορετικών χρωμάτων φρούτα και λαχανικά

Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μετά την εγκυμοσύνη

Από την άλλη, καλό θα είναι να περιοριστούν κάποιες ουσίες όπως αλκοόλ και καφεΐνη, συγκεκριμένα  ψάρια (όπως για παράδειγμα ο ξιφίας, λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και διοξινών), και να ελαττωθεί η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών όπως πατατάκια, μπισκότα, ντόνατ, πίτσες, γύρος κτλ.

Επικρατεί η χρόνια πεποίθηση ότι η κατανάλωση μπύρας «κατεβάζει» γάλα στις  μητέρες που θηλάζουν. Οι έρευνες όμως δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αν η θηλάζουσα μητέρα επιθυμεί να καταναλώσει μπύρα τότε θα πρέπει να καταναλώσει μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Στην περίπτωση που η λεχώνα που θηλάζει θέλει να χάσει το βάρος που πήρε στην εγκυμοσύνη της, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με τρόπο μελετημένο και ασφαλή για να αποφευχθεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος και να μην αναγκαστεί το σώμα της  να «τραβάει» ουσίες από τον οργανισμό της.

____________________________________________________________________________________________

Η περίοδος της Εγκυμοσύνης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα αλλά και η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική όπως η καθεμία από εμάς.

Αν θέλεις να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις πολύ ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες αυτής της περιόδου τόσο του μωρού σου όσο και τις δικές σου, είμαι εδώ για σένα και για να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει. Μαζί θα φτιάξουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα με βάση τις πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις που θα παρέχει όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και θα ξέρεις ότι κάνεις το καλύτερο και για τους δυο σας, φροντίζοντας έτσι το μωράκι σας να ξεκινήσει τη ζωή του με όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια υγιή ανάπτυξη! Τα προγράμματα μπορούν να γίνουν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

 

Έφερες στον κόσμο το μωρό σου και θέλεις κάποια ειδική διατροφή για μετά την εγκυμοσύνη; Ρίξε μια ματιά στο link!

Το μωρό σου μεγάλωσε και σε ενδιαφέρει μια διατροφή για παιδιά; Δες το άρθρα που έγραψα για το mamasou.gr 

mother and baby on bed