Είμαι έγκυος τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;

Έχω περάσει 3 εγκυμοσύνες και καθεμία από αυτές ήταν τόσο διαφορετική, μα πάντα είχαν μία κοινή αγωνία… να κάνω ό,τι καλύτερο για να φέρω στον κόσμο ένα υγιές μωρό!

Ο στόχος μου μέσα από τις συνεδρίες μας είναι να σου μάθω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη, με πρακτικές συμβουλές καθώς και να βγάλουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σου ταιριάζει απόλυτα τόσο στον ρυθμό της ζωής σου όσο και το διατροφικό και ιατρικό σου προφίλ.  Έτσι θα φροντίσεις εσένα και ταυτόχρονα θα δώσουμε στο μωράκι που βρίσκεται μέσα σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Παρακάτω σου απαντώ σε ερωτήσεις που μου κάνουν  συχνά οι μέλλουσες μαμάδες.

Διατροφή & Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 1. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πρώτον πολύ σημαντική, γιατί έτσι διασφαλίσουμε ότι το έμβρυο θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή του.
 2. Η διατροφή κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πλακούντα. Όταν ο πλακούντας δε λειτουργεί καλά υπάρχει πιθανότητα για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, προεκλαμψία και περιορισμένη εμβρυική ανάπτυξη.Διατροφή και εγκυμοσύνη
 3. Θα αυξηθεί το βάρος του εμβρύου ελεγχόμενα, γιατί δε θέλουμε ούτε ένα πολύ μικρό μωρό ούτε όμως και ένα τεράστιο.
 4. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή επηρεάζει το ενδομήτριο περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη διαδικασία της οργανογένεσης (της δημιουργίας δηλαδή νέων οργάνων) που συντελείται στο έμβρυο κατά την περίοδο αυτή της ζωής του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να «προγραμματίσει» την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά την ενήλικη, πλέον, ζωή του εμβρύου.
 5. Τέλος, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει και την παροχή όλων των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για να είσαι εσύ υγιής και θα σε προετοιμάσει για τον τοκετό και το θηλασμό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι να προσέχω; 

Θα πρέπει να καταναλώνεις γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ, παγωτό μηχανή) που παρασκευάζονται από από παστεριωμένο γάλα. Ο λόγος είναι ότι τα μη παστεριωμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως η λιστέρια και θέλουμε να αποφύγουμε μια πιθανή προσβολή λιστέρια (λιστερίωση).

Όπως ανάφερα και παραπάνω τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα με καθαρό τρεχούμενο νερό βρύσης. Τα λαχανικά μάλιστα που είναι να καταναλωθούν ωμά καλό θα είναι να πλυθούν 3 φορές και την τελευταία με ξύδι. Αυτό είναι σημαντικό για να καταστραφεί το παράσιτο τοξόπλασμα που ίσως να έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Διατροφή και εγκυμοσύνη, υπερηχογράφημαΕπίσης, λόγω της πιθανής περιέκτικότητας των λιπαρών ψαριών σε βαρέα μέταλλα και διοξίνες συστήνουμε να μην καταναλώνεις πάνω από 2 φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι.

Θα πρέπει τα αυγά που τρως να είναι καλομαγειρεμένα, δηλαδή σφιχτά και όχι μελάτα ή ωμά αυγά. Ο λόγος είναι ότι μπορεί το αυγό να περιέχει σαλμονέλα που είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα σκοτώσουν τη σαλμονέλα.

Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, γιατί εμπλέκεται στην ανάπτυξη της καρδιάς, πνευμόνων, των νεφρών, ματιών, των οστών, του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και κεντρικού νευρικού συστήματος και βοηθάει στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Επιπλέον, βοηθάει και στη γρήγορη αποκατάσταση των ιστών μετά τον τοκετό. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να έχεις μια επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α, όχι όμως και υπερβολική. Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α στη μορφή της προβιταμίνης Α (ζωική μορφή) μπορεί να γίνει τοξική για το έμβρυο. Επειδή η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι, το συκώτι είναι υπερβολικά πλούσιο σε βιταμίνη Α και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η έγκυος μπορεί να απολαμβάνει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης τη μέρα. Απλά η ποσότητα θα καταναλώνεις θα πρέπει να είναι μικρή. Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και από εκεί πάει στο αμνιακό υγρό και στη συνέχεια στο κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο δυσκολεύεται να αποβάλει την καφεΐνη και για αυτό τον λόγο το έμβρυο εκτίθεται για  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επίδραση της καφεΐνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Το αλκοόλ που θα πιει η μητέρα περνάει από το κυκλοφορικό της μητέρας στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Το αναπτυσσόμενο συκώτι του εμβρύου δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ αποτελεσμάτικά και για αυτό τον λόγο η έκθεσή του στο αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αναπτυξή του.

Διατροφή & Εγκυμοσύνη: Είμαι έγκυος, τι είναι καλό να τρώω; 

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε 3 τρίμηνα, όπου σε κάθε τρίμηνο πραγματοποιούνται διαφορετικές αλλαγές τόσο στη μητέρα όσο στο/α έμβρυο/α. Για αυτό τον λόγο οι διατροφικές συστάσεις χωρίζονται σε 3 στάδια βάσει των τριών τριμήνων της κύησης. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (1η -12η εβδομάδα) η ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Σε αυτή την περιόδο σχηματίζονται όλα τα κύρια όργανα (είναι η περιόδος της οργανογένεσης). Η διάθεση της εγκύου μπορεί να αλλάξει και ενδεχομένως να αισθάνεται κούραση και να έχει ναυτίες. Στο δεύτερο τρίμηνο (13η -28η εβδομάδα), το μωράκι συνεχίζει να αναπτύσσεται και η έγκυος έχει περισσότερη ενέργεια. Στο τρίτο τρίμηνο (29η -40η εβδομάδα), το σώμα της μητέρας εργάζεται για να βοηθάει το μωράκι της να συνεχίζει τα αναπτύσσεται. Σε αυτό το στάδιο μπορεί η έγκυος να νιώθει καούρες και κούραση.

Για να καλύψεις λοιπόν τις νέες σου ανάγκες, καθώς και τις ανάγκες του μωρού σου, ακολούθησε μια σωστή και ειδικά προσαρμοσμένη διατροφή για σένα. Προσαρμόζουμε πάντα τη διατροφή της εγκύου για το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ανάλογα τόσο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει η μέλλουσα μητέρα όσο και με βάση το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.

Μπορεί να νιώθεις πιο έντονη πείνα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τρως για 2 ακόμη και αν περιμένεις δίδυμα ή ακόμη και τρίδυμα! Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να καταναλώνεις μια ποικιλία από τροφές για να παίρνεις σε σωστή αναλογία σημαντικά θρεπτικά συστατικά τόσο για εσένα όσο και για το μωράκι που κουβαλάς μέσα σου. Με λίγα λόγια χρειάζεσαι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα δίνει έμφαση στα εξής θρεπτικά συστατικά: φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, ιώδιο, ω-3 λιπαρά οξέα.

Πιο αναλυτικά:

Φρούτα και λαχανικά

Προσπάθησε να καταναλώνεις μια ποικιλία από διαφορετικά σε χρώμα φρούτα και λαχανικά εποχής καθημερινά. Το διαφορετικό χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με διαφορετικές βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες. Έτσι καταναλώνοντας ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικά χρώματα σεδιατροφή και εγκυμοσύνη φρούτα και λαχανικά θα παίρνεις και ένα ευρύ φάσμα από θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ που είναι μία βιταμίνη απαραίτητη για τη δημιουργία του νευρικού συστήματος εμβρύου. Συγκεκριμένα, στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης θέλουμε να αποφύγουμε τις διαμαρτίες διάπλασης του κεντρικού νευρικού σωλήνα στο έμβρυο και για τους επόμενους μήνες της εγκυμοσύνης η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέως είναι σημαντική για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του σώματός σου για παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και έτσι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας που συχνά ταλαιπωρούν τη μέλλουσα μαμά. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα και ιδιαίτερα τα λαχανικά να πλένονται 3 φορές εκ των οποίων μία φορά με ξύδι. Αυτό είναι σημαντικό για να καταστραφεί το παράσιτο τοξόπλασμα που ίσως να έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο την περίοδο της εγκυμοσύνης για τη δημιουργία αιμογλοβίνης, μυογλοβίνης και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά την εγκυμοσύνη οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται γιατί ο όγκος του αίματος αυξάνεται και κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το έμβρυο και ο πλακούντας χρειάζονται επιπλέον σίδηρο. Καλές πηγές σιδήρου είναι το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και το αυγό. Οι χορτοφάγες μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να προσλαμβάνουν τη διπλάσια ποσότητα σε σίδηρο, λόγω της μειωμένης απορρόφησης του σιδήρου των φυτικών τροφών. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο αποτελούν τα όσπρια, το σπανάκι. Η ταυτόχρονη κατανάλωση του σιδήρου με βιταμίνη C  αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών πλούσια σε ασβέστιο (για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο) με τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη δημιουργία όσο και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος, λειτουργεί συνεργατικά με το ασβέστιο, βοηθάει στο να μην κάνει πρόωρες συσπάσεις η μήτρα, συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών οστών, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθάει στη λειτουργία διαφόρων ενζύμων και μπορεί να μειώσει και τις κράμπες που συχνά ταλαιπωρούν τις μέλλουσες μαμάδες. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, το καστανό ρύζι και η μπανάνα.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο χρειάζεται ασβέστιο για να αποκτήσει γερά οστά και δόντια, υγιή καρδιά, νευρικό σύστημα και μυς, φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και αποτελεσματική πήξη του αίματος. Αν δεν καταναλώνει η μητέρα αρκετό ασβέστιο, το έμβρυο θα τραβήξει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα οστά της μητέρας. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία της μητέρας αργότερα στη ζωή της κάνοντάς την πιο επιρρεπή να εμφανίσει οστεοπόρωση. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα και το σουσάμι.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση γερών οστών επειδή βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο  πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, συμβάλει στην απορρόφηση του σιδήρου και έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται από τις τροφές, αλλά σχηματίζεται στο δέρμα από την έκθεσή μας στον ήλιο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D  είναι τα λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ο κρόκος αυγού.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Το ιώδιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του θυρεωειδούς αδένα και του μεταβολισμού, του ρυθμού δηλαδή που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ιώδιο συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι το ιωδιούχο αλάτι, το γιαούρτι, τα θαλασσινά και τα φύκια.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ σημαντική για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Από την άλλη πλευρά τα λιπαρά ψάρια έχουν πολύ λιπώδη ιστό και στον λιπώδη ιστό αποθηκεύονται βαρέα μέταλλα και διοξίνες που υπάρχουν στις μολυσμένες θάλασσες. Ένα ευρέως γνωστό βαρέο μέταλλο είναι ο υδράργυρος. Μεγάλες ποσότητες υδραργύρου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Λιπαρά ψάρια είναι ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα. Για αυτό το λόγο, συστήνουμε στις έγκυες να τρώνε μέχρι 2 φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι. Επιπλέον, κάποια ψάρια όπως ο ξιφίας καλό θα είναι να αποφεύγονται τελείως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υγρά

Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το νερό βοηθάει στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και μπορεί να σε ανακουφίσει από τα σύμπτωματα της δυσκοιλιότητας που ενδεχομένως να έχεις. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να είσαι καλά ενυδατωμένη.

Είναι σημαντικό να προσπαθείς να παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι από τροφές. Ο λόγος είναι ότι ο μοναδικός διατροφικός συνδυασμός που έχει η κάθε τροφή εξασφαλίζει πολλές φορές τη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου, γιατί το ιατρικό ιστορικό σου και η κλινική σου εικόνα μπορεί να απαιτούν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

Κάποιες γενικές οδηγίες για να έχεις μια ιδέα τι είναι καλό να τρώς περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα. Θα δεις ότι οι διατροφικές συστάσεις χωρίζονται ανά τρίμηνο.

Πίνακας Διατροφής στην Εγκυμοσύνη
Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες (2014)

Είμαι έγκυος, πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Αυτή ίσως είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν οι μέλλουσες μαμάδες. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και απαραίτητη. Απλά δε θέλουμε υπερβολές ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη. Το πόσα κιλά είναι καλό να πάρεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου εξαρτάται από το βάρος που ξεκινάς την εγκυμοσύνης σου. Η αύξηση του βάρους κυμαίνεται από 5-18 κιλά, ανάλογα με το βάρος σου κατά τη σύλληψη, στη μονή κύηση και διαφοροποιείται στη δίδυμη ή την πολλαπλή κύηση.

Έχω πολλά κιλά και είμαι έγκυος, μπορώ να χάσω βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι δίαιτες απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του βάρους που αποκτά η μητέρα στην εγκυμοσύνη και του τελικού βάρους που γεννιέται το νεογνό. Το βάρος γέννησης του νεογνού είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού στο μέλλον. Για αυτό τον λόγο αν χάσεις κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θέσεις άθελά σου σε κίνδυνο το μωράκι.  Αυτό που μπορείς να κάνεις, ανάλογα με το βάρος σου κατά τη σύλληψη, είναι να πάρεις τα ελάχιστα συνιστώμενα κιλά την περίοδο αυτή.

Είμαι έγκυος και ταλαιπωρούμαι από ναυτία, καούρες, δυσκοιλιότητα, κούραση, τι να κάνω;

Για να διαχειριστείς τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

 • Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε
 • Πιπίλισε κάποιο κομμάτι πάγου ή λίγο λεμόνι
 • Προσπάθησε να αποφεύγεις τις έντονες μυρωδιές
 • Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε κάποιο ρόφημα

Για να διαχειριστείς τις καούρες μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

 • Προσπάθησε να τρως μικρά και συχνά γεύματα
 • Προσπάθησε να τρως σε καθιστή θέση και όχι ξαπλωμένη
 • Μπορείς να ξαπλώσεις μια ώρα μετά το γεύμα σου
 • Οι τροφές που μπορεί να δημιουργούν καούρες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποιες συνηθισμένες τροφές μπορεί να προκαλούν καούρες είναι:
 • Καφεΐνη (καφέ, τσάι, σοκολάτα)
 • Τηγανιτές τροφές
 • Λιπαρές τροφές
 • Πικάντικες τροφές (πιπεριές, πιπέρι, τσίλι)
 • Όξινα φρούτα/λαχανικά (πορτοκάλι, ανανά, ακτινίδιο, ντομάτα/λεμόνι)
 • Ανθρακούχα ποτά

Για να διαχειριστείς τη δυσκοιλιότητα μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

 • Προσπάθησε να αυξήσεις τα υγρά που καταναλώνεις και τις φυτικές ίνες
 • Προσπάθησε να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα –πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σου

Για να διαχειριστείς την κούραση μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

Η κόπωση είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αντιπετωπίζουν πολλές έγκυες και συνήθως είναι πιο έντονο στο πρώτη και στο τρίτο τρίμηνο. Η κόπωση είναι ένα μήνυμα που σου στέλνει το σώμα σου και θα πρέπει να το σεβαστείς.

 • Προσπάθησε να κάνεις κάποια διαλείμματα
 • Να ξεκουράζεσαι καλά τις βραδινές ώρες
 • Να προσέχεις τη διατροφή σου

Είμαι χορτοφάγος και έγκυος, μπορώ να συνεχίσω να ακολουθώ μία χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η χορτοφάγος μέλλουσα μητέρα μπορεί να παρουσιάσει ελλείψεις στη βιταμίνη Β12, τον ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και ω-3 λιπαρά οξέα. Ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν μεγαλύτερη περιέκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά και η απορρόφησή τους μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και φυτικό οξύ τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών. Μία καλοσχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα, όμως, μπορεί να σε καλύψει σε όλα τα θρεπτικά συστατικά με την προϋπόθεση ότι παρακολουθείσαι στενά και τυχόν διατροφικές ελλείψεις θα μπορούν να εντοπιστούν άμεσα.

Σκοπεύω να μείνω έγκυος. Πρέπει να προσέχω κάτι ιδιαίτερα;

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικα στις σωστές αναλογίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την επιτυχημένη έκβαση της εγκυμοσύνης. Αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος βεβαιώσου ότι τρως μια ποικιλία από εποχιακά φρούτα και λαχανικά με έμφαση στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια που είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Επίσης, το υγιές σωματικό βάρος είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Η περίοδος της Εγκυμοσύνης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα αλλά και η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική όπως η καθεμία από εμάς.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις πολύ ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες αυτής της περιόδου τόσο του μωρού σου όσο και τις δικές σου, είμαι εδώ για σένα και για να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει. Μαζί θα φτιάξουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα με βάση τις πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις που θα παρέχει όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και θα ξέρεις ότι κάνεις το καλύτερο και για τους δυο σας, φροντίζοντας έτσι το μωράκι σας να ξεκινήσει τη ζωή του με όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια υγιή ανάπτυξη! Τα προγράμματα μπορούν να γίνουν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Έφερες στον κόσμο το μωρό σου και θέλεις κάποια ειδική διατροφή για μετά την εγκυμοσύνη; Ρίξε μια ματιά στο λινκ!

Το μωρό σου μεγάλωσε και σε ενδιαφέρει μια διατροφή για παιδιά; Δες το άρθρα που έγραψα για το mamasou.gr