Διατροφή για παιδιά και εφήβους: Τι σημαίνει;

Είναι ισορροπημένη η διατροφή των παιδιών μας;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Έρευνες δείχνουναγόρι και κορίτσι που τρώνε σε τραπέζι ότι μόνο το 4,3% των παιδιών μας ακολουθεί τη Μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά από αυτό που χρειάζονται και πολύ περισσότερο κρέας, αλλαντικά και γλυκά από αυτό που θα έπρεπε. Αυτού του τύπου οι διατροφικές συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα, με βάση μία μελέτη του 2019, η Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία και υπερβαρότητα στην Ευρώπη στα παιδιά ηλικίας 6-9 χρονών. Άλλη έρευνα, (η μελέτη GRECO), έδειξε ότι 4 στα 10 Ελληνόπουλα ηλικίας 10-12 χρονών έχουν βάρος περισσότερο από το φυσιολογικό.

Η παχυσαρκία στα παιδιά και τα προβλήματα που επιφέρει

Τα παχύσαρκα παιδιά δεν έχουν μόνο διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες, αλλά και πολλές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διάφορες ασθένειες, όπως:

  • καρδιαγγειακά νοσήματα
  • μεταβολικό σύνδρομο
  • σακχαρώδη διαβήτη και άλλα νοσήματα

Επιπλέον, η παιδική παχυσαρκία συνδέεται και με ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Ο ρόλος των γονιών στην ισορροπημένη διατροφή των παιδιών και εφήβων

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών και των εφήβων αποτελεί πρόκληση για εμάς τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά μας υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωματικά και πνευματικά στις απαιτητικές καθημερινές τους ανάγκες. 

Ο γονιός καλό είναι να έχει στο μυαλό του ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές τροφές που επιτρέπονται ή τροφές που απαγορεύονται, αλλά τροφές που πρέπει να τρώνε τα παιδιά πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ποσότητα και τροφές που θα τρώνε πιο σπάνια και σε μικρότερη ποσότητα. Η πλήρης απαγόρευση και στέρηση μιας τροφής την καθιστά αυτόματα και πιο δελεαστική για  το παιδί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ακολουθήσει τελικά μια ισορροπημένη διατροφή.
αγόρι κορίτσι στην εφηβεία

Είναι σημαντικό σαν γονείς να δώσουμε στα παιδιά και τους εφήβους να καταλάβουν τι θα κερδίσουν αν φάνε υγιεινά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποτελούμε για αυτά παράδειγμα προς μίμηση με το να επιλέγουμε υγιεινές τροφές.

Η διατροφική μου προσέγγιση σε εφήβους και παιδιά

Σαν επαγγελματίας η προσέγγισή μου είναι να δώσω στα παιδιά και τους εφήβους να καταλάβουν τι θα κερδίσουν αν φάνε υγιεινά και να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού/εφήβου. Δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Να έχουμε στον νου μας ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται σταδιακά και όχι ραγδαία. Μικρές αλλαγές μπορούν να φαίνονται ανούσιες βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι πολύ σημαντικές.

Πρόσφατες Διαλέξεις και ομιλίες

Ακριβώς λόγω της βαρύτητάς του, είναι ένα θέμα για το οποίο με καλούν συχνά να μιλήσω. Οι πιο πρόσφατες είναι οι διαλέξεις με θέμα τη διατροφή για παιδιά είναι:

“Παιδική διατροφή” στη Διημερίδα για την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του Άσυλου του Παιδιού με θέμα: “Οραματισμοί, πρωτοπορία, προσφορά στην εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση, σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών” για το Άσυλο του Παιδιού, Θεσσαλονίκη (11.05.2019).

“Σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εφηβεία”
Anatolia College High School (30.04.2018 και 3.05.2018)

“Τι να δίνω στο παιδί μου για κολατσιό στο σχολείο; ”
Anatolia Elementary School (6.11.2017)

Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες διατροφικές διαλέξεις που έχω παρουσιάσει.