Τι είναι η κλινική διατροφή;κλινική διατροφή - συνεδρία σε διατροφολόγο

Η κλινική διατροφή αποτελεί συνδυασμό της επιστήμης της Ιατρικής και της επιστήμης της Διατροφής. Αντικείμενο της επιστήμης της κλινικής διατροφής είναι το πώς το σώμα μας επεξεργάζεται, αποθηκεύει και αποβάλλει τα θρεπτικά συστατικά και το πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας. Η πρόκληση στην κλινική διατροφή είναι να εμποδίσουμε την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών ή να τις διαχειριστούμε, πραγματοποιώντας αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται στο οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, στον τρόπο ζωής μας και στις αιματολογικές μας εξετάσεις. Βάσει των παραπάνω, ως κλινική διαιτολόγος σας δίνω συμβουλές για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διατροφή σας έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών.

Η εκπαίδευση στην Κλινική διατροφή στην Ελβετία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ν.Υόρκης

Στην κλινική διαιτολογία αρχικά εκπαιδεύτηκα στην Ελβετία στο νοσοκομείο Kantonnspital St. Gallen (1999-2000). Ο ρόλος μου εκεί ήταν να εκπαιδεύω διατροφικά ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθειες, γαστρεντερολογικά προβλήματα και καρκίνο. Στόχος μας ήταν  οι ασθενείς μας να γνωρίζουν τι θα έπρεπε να κάνουν μόλις επέστρεφαν στο σπίτι τους. Στη συνέχεια δούλεψα αρχικά ως βοηθός και στη συνέχεια ως βασικό προσωπικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης (2001-2004). Αρχικά κάλυπτα σε θέματα διατροφής όλα τα διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου, είτε εκπαιδεύοντας τους ίδιους τους ασθενείς πάνω σε διατροφικά θέματα, είτε σχεδιάζοντας τη διαιτητική θεραπευτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθηθεί μέσα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια έγινα η υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του τμήματος “Μεταμοσχεύσεων ήπατος και νεφρών” παρέχοντας διαιτητικές οδηγίες για την “από του στόματος θρεπτική υποστήριξη” ή όπου αυτό δεν ήταν εφικτό διαιτικές οδηγίες για εντερική και παρεντερική υποστήριξη θρέψης.

Το θαύμα της διατροφής

Μέσα από αυτή την εμπειρία συνειδητοποίησα τα «θαύματα» που μπορεί να κάνει η κατάλληλη, ανά περίσταση, διατροφή. Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε, να εκπαιδεύουμε και να υποστηρίζουμε τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους δικούς του ανθρώπους για τη διαιτητική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Έχω παρακολουθήσει το Didactic Program in Dietetics στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ (NYU) και έπειτα από εξετάσεις το 2003 έγινα Πιστοποιημένη Διαιτολόγος των ΗΠΑ (Registered Dietitian, RD), έναν τίτλο που διατηρώ μέχρι σήμερα μέσα από διαρκή αξιολόγηση ανά πενταετία.

Η κλινική διαιτολογία στην πράξη & παραδείγματα παθήσεων

Ως κλινική διαιτολόγος, διαμορφώνω συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής για κάθε νόσημα που χρήζει διαχείρισης, τα οποία βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα. Τα προγράμματα διατροφής έχουν ως στόχο την πρόληψη ή τη διαχείριση διάφορων ασθενειών και καθοδηγούν τα άτομα σχετικά με τις τροφές που είναι καλό να καταναλώνουν, τους ενδεδειγμένους τρόπους μαγειρέματος και τον σχεδιασμό κατάλληλου μενού. Κάθε ασθένεια είναι περίπλοκη, μοναδική και προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Για αυτό τον λόγο, η εξατομίκευση του κλινικού διαιτολογίου είναι πολύ σημαντική.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ασθένειες που μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω της σωστής κλινικής διατροφής είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, η υπέρταση, οι νεφροπάθειες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, κάποιες μορφές αρθρίτιδας, οι πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ η εν λόγω διατροφή βοηθά και στη δευτερογενή πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.

Αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε:

 • Προβλήματα με το βάρος σας
 • Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 • Αλλαγές στη διάθεσή σας
 • Γαστρεντερολογικά προβλήματα
 • Αυξημένα λιπίδια στο αίμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
 • Αυξημένη γλυκόζη στο αίμα
 • Υψηλή πίεση
 • Καρδιοπάθειες
 • Νεφροπάθειες
 • Αρθρίτιδα
 • Αναιμία
 • Δυσπλασίες
 • Πολυκυστικές ωοθήκες

Η διατροφή μπορεί να γίνει πραγματικός σας σύμμαχος – μην το καθυστερείτε άλλο. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας! Μαζί θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τη διατροφή που ταιριάζει σε εσάς για την πρόληψη ή τη διαχείριση της δικής σας ευαισθησίας. Στείλτε μου ένα email ή καλέστε με στο διαιτολογικό μου γραφείο στη Θεσαλονίκη και ας ξεκινήσουμε! Διαφορετικά, μπορούμε να κανονίσουμε μια online συνεδρία!

Μερικές από τις αναμνήσεις μου από τις σπουδές.. 
Στο St.Gallen όπου εκπαιδεύτηκα στην κλινική διατροφολογία 20 χρονών, η ταυτότητα μου στο New York University Medical Center το 2000 καθώς και κάποιες από τις πιστοποιήσεις!