fbpx

Κλινική Διατροφή

Κλινική Διατροφή2020-05-12T17:21:13+00:00

Η κλινική διατροφή αποτελεί συνδυασμό της επιστήμης της Ιατρικής και της επιστήμης της Διατροφής. Αντικείμενο της επιστήμης της κλινικής διατροφής είναι το πώς το σώμα μας επεξεργάζεται, αποθηκεύει και αποβάλλει τα θρεπτικά συστατικά και το πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας.

Η πρόκληση στην κλινική διατροφή είναι να εμποδίσουμε την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών ή να τις διαχειριστούμε, πραγματοποιώντας αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται στο οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, στον τρόπο ζωής μας και στις αιματολογικές μας εξετάσεις. Βάσει των παραπάνω, ως κλινική διαιτολόγος σας δίνω συμβουλές για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διατροφή σας έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών.

Κλινική διαιτολόγος Μαρία Μπασκίνη στο γραφείο St Gallen

Στο St.Gallen όπου εκπαιδεύτηκα στην κλινική διατροφολογία, εδώ 20 χρονών!

Στην κλινική διαιτολογία αρχικά εκπαιδεύτηκα στην Ελβετία στο νοσοκομείο Kantonnspital St. Gallen (1999-2000). Ο ρόλος μου εκεί ήταν να εκπαιδεύω διατροφικά ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθειες, γαστρεντερολογικά προβλήματα και καρκίνο. Στόχος μας ήταν  οι ασθενείς μας να γνωρίζουν τι θα έπρεπε να κάνουν μόλις επέστρεφαν στο σπίτι τους. Στη συνέχεια δούλεψα αρχικά ως βοηθός και στη συνέχεια ως βασικό προσωπικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης (2001-2004). Αρχικά κάλυπτα σε θέματα διατροφής όλα τα διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου, είτε εκπαιδεύοντας τους ίδιους τους ασθενείς πάνω σε διατροφικά

Maria Baskini Badge NYU

Η ταυτότητα μου στο New York University Medical Center το 2000

θέματα, είτε σχεδιάζοντας τη διαιτητική θεραπευτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθηθεί μέσα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια έγινα η υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του τμήματος “Μεταμοσχεύσεων ήπατος και νεφρών” παρέχοντας διαιτητικές οδηγίες για την “από του στόματος θρεπτική υποστήριξη” ή όπου αυτό δεν ήταν εφικτό διαιτικές οδηγίες για εντερική και παρεντερική υποστήριξη θρέψης. Μέσα από αυτή την εμπειρία συνειδητοποίησα τα «θαύματα» που μπορεί να κάνει η κατάλληλη, ανά περίσταση, διατροφή. Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε, να εκπαιδεύουμε και να υποστηρίζουμε τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους δικούς του άνθρωπους για τη διατητική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Award NYU to clinical nutrionist Maria Baskini

Ως κλινική διαιτολόγος, διαμορφώνω συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής για κάθε νόσημα που χρήζει διαχείρισης, τα οποία βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα. Τα προγράμματα διατροφής έχουν ως στόχο την πρόληψη ή τη διαχείριση διάφορων ασθενειών και καθοδηγούν τα άτομα σχετικά με τις τροφές που είναι καλό να καταναλώνουν, τους ενδεδειγμένους τρόπους μαγειρέματος και τον σχεδιασμό κατάλληλου μενού. Κάθε ασθένεια είναι περίπλοκη, μοναδική και προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Για αυτό τον λόγο, η εξατομίκευση του κλινικού διαιτολογίου είναι πολύ σημαντική.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ασθένειες που μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω της σωστής κλινικής διατροφής είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, η υπέρταση, οι νεφροπάθειες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, κάποιες μορφές αρθρίτιδας, οι πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ η εν λόγω διατροφή βοηθά και στη δευτερογενή πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται οικεία, μην το καθυστερείτε άλλο. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας! Μαζί θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τη διατροφή που ταιριάζει σε εσάς για την πρόληψη ή τη διαχείριση της δικής σας ευαισθησίας. Στείλτε μου ένα email ή καλέστε με στο διαιτολογικό μου γραφείο στη Θεσαλονίκη και ας ξεκινήσουμε! Διαφορετικά, μη χάσετε την ευκαιρία για μια online συνεδρία!