Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή στον κύκλο της ζωής κάθε γυναίκας, η οποία ακολουθεί την κλιμακτήριο. Συνήθως οι γυναίκες περνάνε τη φάση αυτή μέσα στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Κατά την κλιμακτήριο γίνονται ορμονικές αλλαγές, κυρίως μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα η έμμηνος ρύση (δηλαδή η περίοδος) να έρχεται λιγότερα συχνά και στο τέλος να σταματάει τελείως (αμηνόρροια). Η αμηνόρροια επί ένα χρόνο μετά την κλιμακτήριο σηματοδοτεί την εμμηνόπαυση.
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση, μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση σε μία σειρά συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλουν και μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η κατάθλιψη, η βίωση έντονου στρες, εκνευρισμός, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου, προβλήματα που σχετίζονται με ουροποιητικό σύστημα και αύξηση βάρους. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν για περίπου 4-5 χρόνια, ενώ σε ένα 10% των γυναικών μπορούν να διαρκέσουν και λίγο παραπάνω.
Αν βιώνεις την περίοδο της εμμηνόπαυσης με δυσκολία, δεν είσαι η μόνη!
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου ένα 80% των γυναικών στην Ελλάδα περνούν δύσκολα. Το θετικό είναι ότι μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή μαζί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να προστατέψει από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χαμηλού επιπέδου των οιστρογόνων, που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Έτσι η διατροφή αυτή τη χρονική περίοδο της γυναίκας πρέπει να εστιάζει στη διατήρηση της υγείας των οστών, την καρδιαγγειακή υγεία, διαχείριση των συμπτωμάτων και του σωματικού βάρους.
Διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εμμηνόπαυση είναι:
- Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
- Αντικατάσταση κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών οξέων με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- Κατανάλωση ψαριών για να έχουμε μία επαρκή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
- Κατανάλωση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων
- Μείωση της πρόσληψης του αλατιού
- Ένταξη σωματικής άσκησης
Έλα να δημιουργήσουμε μια διατροφή προσαρμοσμένη ειδικά σε εσένα ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο που θα σε ανακουφίσει αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σου!