Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs – Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ),

Σε ποιους απευθύνεται η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs;

Υποφέρεις από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), δυσκοιλιότητα, διάρροιες, φουσκώματα ή πόνο στην κοιλιά; Ίσως η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs να σε βοηθήσει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρείται μία δυσλειτουργία στον πεπτικό σωλήνα, χωρίς όμως τη συνοδεία άλλων οργανικών προβλημάτων. Η δυσλειτουργία του πεπτικού μπορεί να προκαλέσει αέρια, φουσκώματα, πόνους, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα, τα οποία είναι συμπτώματα που σχετίζονται με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Εφόσον ο πάσχων έχει πρώτα συμβουλευτεί τον ειδικό γαστρεντερολόγο και έχουν αποκλειστεί μέσω εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων συγκεκριμένες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και έχει ακολουθήσει τις διαιτητικές συμβουλές για το γαστρεντερικό θέμα που τον απασχολεί και παρόλα αυτά η γαστρεντερική δυσφορία επιμένει, τότε η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs μπορεί να τον βοηθήσει.

Τι είναι;

Πρόκειται για μία δίαιτα που περιορίζει όλους τους ζυμώσιμους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αυτοί απορροφώνται μερικώς στο λεπτό έντερο, συσσωρεύονται και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση αερίων και υγρών. Η υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων στον γαστρεντερικό σωλήνα οδηγούν στην εκδήλωση γαστρεντερικών ενοχλήσεων σε ασθενείς με Σύνδρομο του Ευερέθιστού Εντέρου (ΣΕΕ).

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs έχει 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση έχουμε πλήρη αποχή από τις τροφές που είναι πλούσιες σε FODMAPs για ένα διάστημα 2-8 εβδομάδων. Στη δεύτερη φάση εισαγάγουμε στη διατροφή του σταδιακά τις τροφές που είχαμε αποκλείσει στην πρώτη φάση και στην τρίτη φάση έχουμε πια εντοπίσει ποιες τροφές πυροδοτούν τα συμπτώματα της γαστρεντερικής δυσφορίας και ποιες όχι και διαμορφώνουμε το τελικό πρόγραμμα διατροφής.

Ο ειδικευμένος διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει αρχικά στην εφαρμογή αυτού του διαιτητικού σχήματος δίνοντας τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για να σχηματιστεί ένα διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στη συνέχεια να εκπαιδεύσει τον/την πάσχοντα για το ποια τρόφιμα συνιστάται να τρώει και ποια να αποφεύγει.

Έχω παρακολουθήσει στο πρόγραμμα εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Kings College London πάνω στη δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs.

πιστοποιητικό δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs της Μαρίας Μπασκίνη

Διαβάστε περισσότερα για την ισορροπημένη διατροφή καθώς και πώς συγκεκριμένες περιόδοι της ζωής μας σχετίζονται με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτούν διαφορετική διατροφική προσέγγιση.

Ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες!