οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα με αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο κατάγματος ακόμη και χωρίς κάκωση ή μετά από ελαφρά κάκωση. Άτομα που θα υποστούν κάποιο κάταγμα και έχουν οστεοπόρωση δύσκολα αποκαθίστανται πλήρως και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, που γίνεται με διάφορες μετρήσεις οστικής πυκνότητας και οστικού μεταβολισμού, μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας και έτσι να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μπορείς να κάνεις  το παρακάτω τεστ και αν απαντήσεις  σε πάνω από 2 ερωτήσεις “ΝΑΙ” συνιστάται η επίσκεψη σε κάποιο γιατρό (ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, ρευματολόγο) για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

σύγκριση ενός υγιούς οστού και ενός οστεοπορωτικού οστού

  1. Έχει συμβεί σε κάποιον από τους γονείς σου να υποστεί κάταγμα μετά από ελαφρά κάκωση;
  2. Εσύ ο ίδιος/ια  έχεις υποστεί κάποιο κάταγμα μετά από ελαφρά κάκωση ή ένα απλό πέσιμο;
  3. Έχεις πάρει κορτικοειδή σκευάσματα (κορτιζόνη) για πάνω από 3 μήνες;
  4. Έχεις  χάσει πάνω από 3 εκ σε ύψος;
  5. Πίνεις  πάνω από 1 αλκοολούχο ποτό την ημέρα;
  6. Καπνίζεις  πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα;
  7. Αν είσαι γυναίκα: μπήκες  στην εμμηνόπαυση πριν τα 45; Έχει σταματήσει η έμμηνος ρύση για πάνω από 12 μήνες για άλλο λόγο εκτός από εγκυμοσύνη;
  8. Αν είσαι άντρας: είχες  ποτέ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

οστεοπόρωση και γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Μάθε τα πάντα  για την οστεοπόρωση και ποια είναι η διατροφική της αντιμετώπιση

Αν σε απασχολεί κάτι σχετικά με τη διατροφή σου και χρειάζεσαι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, έλα να το λύσουμε μαζί! Επικοινώνησε μαζί μου!