Γυναικεία Διατροφή: Η γυναίκα και οι διαφορετικές διατροφικές της ανάγκες

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας γυναίκας. Σε κάποιες, όμως, συγκεκριμένες περιόδους της ζωής της οι διατροφικές της ανάγκες διαφοροποιούνται. Τέτοιες περίοδοι είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση.

Αυτά που τρώμε και πίνουμε αποτελούν τα δομικά υλικά των κυττάρων μας και έτσι σε βάθος χρόνου οι διατροφικές μας επιλογές θα κάνουν τη διαφορά στα επίπεδα υγείας, ενέργειας, ευεξίας.

καρτέλα γυναικεία διατροφή

Γυναικεία Διατροφή: Οι γυναίκες έχουμε μοναδικές διατροφικές ανάγκες!

Αρχικά, έχουμε συνήθως μικρότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό. Χρειαζόμαστε δηλαδή συνήθως λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, από τους άντρες. Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη μυϊκή μάζα, περισσότερο αναλογικά σωματικό λίπος και μικρότερο ύψος. Επίσης, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουμε. Υπολόγισε αν θέλεις  τις ενεργειακές σου ανάγκες!  Το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για εμάς τις γυναίκες.

Οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν καθώς αλλάζει και το σώμα μας κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων της ζωής μας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συγκεκριμένα, τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να πετύχουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα και να αποφύγουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους. Πριν την εγκυμοσύνη, η γυναίκα χρειάζεται διάφορα θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τόσο τις δικιές της ανάγκες όσο και του μωρού που κυοφορεί. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται και είναι σημαντικό η θηλάζουσα λεχώνα να τρώει ισορροπημένα τόσο για την ίδια όσο και για το νεογνό της. Μετά την εμμηνόπαυση τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση διάφορων χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός της πέφτει.

Διάβασε περισσότερα για: διατροφή και εγκυμοσύνη, διατροφή μετά την εγκυμοσύνη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και εμμηνόπαυση και διατροφή!