Έπιασε και πάλι κρύο και είπα να φτιάξω κάτι γρήγορο και θρεπτικό!! Την αγαπημένη μου παραλλαγή τραχανά! Βάλαμε ποδιά με τον μικρό μου σεφ και ετοιμάσαμε το μεσημεριανό μας – κόκκινος τραχανάς!
Υλικά για 5 άτομα
- 5 καρότα
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσο
- 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
- 1 κ.γ. κουρκουρμά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
- νερό (εγώ βάζω νερό σε αναλογία 1:5, οπότε έβαλα συνολικά 5 ποτήρια νερό, μπορεί κανείς να βάλει περισσότερο ή λιγότερο υγρό ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλει τον τραχανά)
- 1 ποτήρι τραχανά

Για το σερβίρισμα
- 5 κ.σ. κομμένες ελιές
- 5 σπιρτόκουτα τριμμένη φέτα
- Ντοματίνια
Παρασκευή
- Αρχικά βράζουμε τα καρότα, την πιπεριά, το πράσο, τη σάλτσα ντομάτας, το 1 ποτήρι νερό και τα μπαχαρικά σε μία κατσαρόλα για 15’ μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά.
- Μετά πολτοποιούμε τα λαχανικά με τη ράβδο.
- Μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα 5 ποτήρια νερό.
- Μόλις βράσει το νερό (μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά) ρίχνουμε τον τραχανά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια τον τραχανά σε ψηλή φωτιά για 5’.
- Μετά σβήνουμε το μάτι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε πάνω στο μάτι για 25-30’ για να φουσκώσει ο τραχανάς
- Στο τέλος σερβίρουμε σε ένα μπολ τον τραχανά και προσθέτουμε τις ελιές, τη φέτα και τα ντοματίνια.

Καλή απόλαυση!
Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.





















