Πέτσα φρούτων ή αλλιώς Πεστίλι (pestil) – ένα αγαπημένο σνακ για τα παιδιά!
Η πέτσα φρούτων ήταν ένα αγαπημένο γλύκισμα των παιδικών μου χρόνων την οποία έφτιαχνε η προγιαγιά μου. Τώρα τη φτιάχνω και εγώ με κάποιες παραλλαγές και τη δίνω στα παιδιά μου πολλές φορές αντί για καραμέλα. Έχει βιταμίνες, μέταλλα και καθόλου πρόσθετη ζάχαρη! Το μυστικό είναι τα φρούτα να είναι ώριμα για να είναι γλυκά.
Υλικά για 2 ταψιά πέτσα (δύο πέτσες των 75γρ η καθεμία, συνολικά περίπου 50 τεμάχια)
- 3 ώριμα ροδάκινα
- 2 βερίκοκα
- 1 μικρό αχλάδι
- 100γρ κατεψυγμένα μούρα
- 100mL νερό



Παρασκευή
- Πλένουμε τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και το αχλάδι καλά
- Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μία μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μούρα και το νερό
- Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας
- Στη συνέχεια βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει λίγο το μίγμα
- Αλέθουμε το μίγμα σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα
- Τοποθετούμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά φούρνου και απλώνουμε μία λεπτή στρώση από το μίγμα αυτό σε κάθε ταψί
- Σκεπάζουμε με τούλι τα ταψιά και τα βγάζουμε για 2 μέρες στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν
- Αφαιρούμε τις πέτσες φρούτων από τη λαδόκολλα, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις τυλίγουμε για να γίνουν σαλιγκαράκια και να τις βρουν πιο ενδιαφέρουσες τα παιδιά!
1 σαλιγκαράκι πέτσα (3γρ) έχει 7,4kcal, 0,14γρ πρωτεΐνη, 0,04γρ λιπαρά, 1,8γρ υδατάνθρακες και 0,3γρ φυτικές ίνες
Όλη η συνταγή έχει 368kcal, 7,1γρ πρωτεΐνη, 1,9γρ λιπαρά, 92,2γρ υδατάνθρακες και 16,7γρ φυτικές ίνες
Καλή απόλαυση!





Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.