Σου έφτιαξα μία γιορτινή σούπα που είναι χορταστική, πεντανόστιμη, πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που θα σε ξετρελάνει!!
Υλικά για 10 μερίδες
- 2 κρεμμύδια (220γρ)
- 1 κιλό άσπρα μανιτάρια
- 2 ξεφλουδισμένες γλυκοπατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια (500γρ)
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 10γρ αποξηραμένα βασιλομανίταρα
- 200γρ έτοιμα βρασμένα κάστανα
- 1,5L νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα (πρόταση σερβιρίσματος)
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (35γρ)
3 φουντούκια σπασμένα
Εκτέλεση
• Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε στη χύτρα
• Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, το πράσο, τα βασιλομανίταρα, τα κάστανα, το νερό και τα μπαχαρικά στη χύτρα και βράζουμε για 20’
• Μόλις κρυώσει η χύτρα και μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι της, προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε όλα τα υλικά με τη ράβδο ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει η σούπα μας βελουτέ
• Έτοιμη!
Καλή απόλαυση!
Σερβίρουμε προαιρετικά σε ένα πιάτο με 1 κ.σ. γιαούρτι και φουντούκια. Σε αυτή την περίπτωση 1 μερίδα σούπα θα έχει 218kcal, 7,4γρ πρωτεΐνη, 9,1γρ λιπαρά, 28,5γρ υδατάνθρακες και 4,3γρ φυτικές ίνες.
Velouté soup with chestnuts, sweet potato, mushrooms and leeks
A festive soup that is full feeling, delicious, rich in fiber, antioxidants and various nutrients that you will love!
Ingredients for 10 portions
- 2 onions (220g)
- 1kg button mushrooms
- 2 peeled sweet potatoes cut in small pieces (500g)
- 1 leek cut in slices
- 10g dried king oyster mushrooms
- 200g pre-boiled peeled chestnuts
- 1.5L water
- 1 pinch salt
- 1 pinch turmeric
- 1 pinch black pepper
- 4 Tablespoons olive oil
For the topping (serving suggestion)
1 Tablespoon 2% fat Greek style yogurt (35g)
3 smashed hazelnuts
Preparation
• Peel and slice the onions and button mushrooms
• Place the onions, button mushrooms, sweet potatoes, leeks, dried king oyster mushrooms, chestnuts and water in the pressure cooker and cook for 20’
• Once the pressure cooker has cooled down, open the lid and add the olive oil
• Blend all the ingredients together with a hand-held blender until homogeneous and smooth
• Ready!
Enjoy!1 portion yields 170kcal, 5g protein, 6g fat, 25.3g carbs and 4g fiber.
You can serve the soup with yogurt and hazelnuts. The nutrition analysis will be: 218kcal, 7.4g protein, 9.1g fat, 28.5g carbs and 4.3g fiber.
Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.