Μία αγαπημένη παραλλαγή της φακής που μας μαγείρευε η μαμά μου όταν ήμασταν μικρά με τον αδελφό μου. Πολλές φορές στο σπίτι «γκρινιάζουν» τα παιδιά μου ότι δε θέλουν να φάνε και πάλι φακές. Κάνω τη συγκεκριμένη συνταγή και είμαστε όλοι χαρούμενοι!! Τα παιδιά δε νιώθουν ότι τρώνε συνέχεια το ίδιο και εγώ ότι παίρνουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών με μιας.
Υλικά για 6 άτομα
500γρ φακές
6 καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κομμάτι (περίπου 5εκ) φρέσκο τζίντζερ
3 κ.σ. ρύζι αναποφλοίωτο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Κουκουρμάς
150mL γάλα καρύδας ελαφρύ
Παρασκευή
- Άφου έχουμε ξεπλύνει τις φακές τις αφήνουμε για 3 ώρες να μουσκέψουν
- Καθαρίζουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και το τζίντζερ (εγώ τα αφήνω ολόκληρα, δεν τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια)
- Αφού περάσουν 3 ώρες βάζουμε τις φακές στη χύτρα ταχύτητας και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κουκουρμά και νερό
- Βράζουμε για 20’ στη χύτρα ταχύτητας
- Αφού κρυώσει η χύτρα και μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι της με ασφάλεια, βγάζουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και το τζίντζερ από τη χύτρα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε και το γάλα καρύδας και αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί με τη ράβδο.
- Προσθέτουμε τα αλεσμένα λαχανικά με το γάλα καρύδας στη χύτρα με τις φακές και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

Καλή απόλαυση!!

Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.





















