fbpx

Διατροφή για θωράκιση του ανοσοποιητικού μας

Πώς να θωρακίσω τον οργανισμό μου;

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού (COVID-19), σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή μας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού που μας προστατεύει από παθογόνους «εισβολείς», όπως ιούς και βακτήρια. Η σωστή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Για να μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ισορροπία. Και με ισορροπία εννοούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή οι ενήλικες να κοιμόμαστε 7-8 ώρες το βράδυ, να διαχειρίζουμε το άγχος μας, να είμαστε σωματικά δραστήριοι (η άσκηση βοηθαέι στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έτσι επιτρέπει τα θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται καλύτερα σε όλο μας το σώμα) και φυσικά να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

διατροφή για ανοσοποιητικό Μπασκίνη διατροφολόγος

12 συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος:

  • Πρωτεΐνη: βοηθάει στη δημιουργία και αποκατάσταση των ιστών. Καλές πηγές πρωτεϊνης είναι τα ψάρια, άπαχα κρέατα, άπαχα πουλερικά, αυγά, όσπρια, ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι.

  • ω-3 λιπαρά οξέα: είναι λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και βασίζεται κυρίως στην πρόσληψή τους μέσω της διατροφής. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, σπόροι chia, καρύδια.

  • Βιταμίνη Α: βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων με τα να διατηρεί το δέρμα και του ιστούς του στόματος, στομάχου, του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος υγιείς. Βιταμίνη Α μπορούμε να βρούμε στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τις κόκκινες πιπεριές, τα βερύκοκα και τα αυγά.

  • Βιταμίνη C: βοηθάει στη δημιουργία αντισωμάτων. Βιταμίνη C μπορούμε να βρούμε στα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρούτ, μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα μούρα, τη ντομάτα.

  • Βιταμίνη D: εκτός από του ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση των γερών οστών, μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με έναν παρακρινή ή αυτοκρινή τρόπο. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Βιταμίνη Ε: είναι μία βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του οργανισμού μας. Βιταμίνη Ε μπορούμε να βρούμε στους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια, ελιές και αβοκάντο.

  • Σελήνιο: μπορεί να προστετέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σελήνιο μπορούμε να βρούμε στα Brazilian nuts, ψάρια, άπαχα κόκκινα κρέατα, άπαχα πουλερικά.

  • Σίδηρος: μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά και αυγά.

  • Ψευδάργυρος: βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα άπαχα κρέατα και πουλερικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόροι και ξηροί καρποί.

  • Τροφές που βοηθούν τη βιοποικιλότητα του μικροβιώματος. Το μικροβίωμά μας δημιουργεί έναν προστατευτικό φραγμό και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το μικροβίωμα είναι το γενετικό υλικό των μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιοί, που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Είναι σημαντικό το μικροβίωμά μας να παρουσιάζει ποικιλία. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ποικιλία στη διατροφή μας, η οποία θα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όσπρια και προϊόντα ζύμωσης (τροφές στις οποίες οι υδατάνθρακές τους έχουν διασπαστεί από βακτήρια και μύκητες όπως για παράδειγμα το κεφίρ).

  • Τροφές όπως το τζίντζερ, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, κουκουρμάς (απορροφάται καλύτερα με το μαύρο πιπέρι) έχουν πολλές αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  • Υγρά: η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και απομάκρυνση τοξινών και μικροοργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στο να διατηρούμε τη βλέννα της μύτης λεπτόρευστη. Η λεπτόρευστη βλέννα της μύτης εμποδίζει παθογόνους μικροοργανισμούς από να εισέλθουν στο σώμα μας. Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών είναι να τρώμε σούπες. Τα υγρά που θα καταναλώνουμε καλό είναι να περιέχουν λίγη ή καθόλου καφεΐνη. Επίσης το αλκοόλ μπορεί να εξαντλήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η υπερβολή δεν κάνει σε τίποτα καλό. Δε χρειάζεται λοιπόν να αρχίσουμε να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής αλόγιστα. Οι μεγαδόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων δε σημαίνουν ότι μας δίνουν ένα προστατευτικό πλεονέκτημα έναντι των λοιμώξεων. Μπορεί κιόλας οι μεγαδόσεις αυτών να επιφέρουν τελικά και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Είναι μια περίοδος που δεν πρέπει να αμελούμε τα μηνύματα προαγωγής της Δημόσιας Υγείας για την υγιεινή. Να μην ξεχνάμε ότι το σωστό πλύσιμο χεριών και η χρήση χαρτομάντηλου όταν φταρνιζόμαστε ή βήχουμε (μετά πετάμε το χαρτομάντηλο) εμποδίζει τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως τη μείωση μετάδοσής τους.

2020-03-13T17:26:05+00:0011/03/2020|Blog|