Δεν ξέρω αν και τα δικά σας παιδιά παθαίνουν εμμονή με τα αυγά το Πάσχα… όπως τα δικά μου! Πόσα αυγά όμως μπορούν τελικά να φάνε; Με ρωτήσατε και εδώ η απάντηση!

Το αυγό είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν στη φύση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το αυγό είναι ικανό να υποστηρίξει την πρώιμη ανάπτυξη κάποιων οργανισμών έξω από τη μήτρα και να μετατρέψει μερικά κύτταρα σε μία ζωή. Το αυγό περιέχει πρωτεΐνη με την υψηλότερη βιολογική αξία επειδή έχει την ιδανικότερη αναλογία αμινοξέων από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Ένα μέτριο αυγό (55γρ) περιέχει 80 θερμίδες, 7γρ πρωτεΐνη, 5,5γρ λίπος, 1,7γρ κορεσμένα λιπαρά και 208mg χοληστερίνη. Επιπλέον, έχει βιταμίνες Α,D,E, B12, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, χολίνη και καροτονοειδή (λουτείνη και ζεαξανθίνη). Τα θρεπτικά αυτά χαρακτηριστικά (εκτός των βιταμινών A,D,E, των καροτονοειδών και της χοληστερίνης) βρίσκονται σε περίπου ισόποσες ποσότητες στο ασπράδι και στον κρόκο του αυγού.

Οφέλη των αυγών

Μερικά οφέλη των αυγών είναι ότι συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη στο αίμα (HDL) και επιφέρουν τον κορεσμό πιο γρήγορα. Επιπλέον, αν οι κότες τρέφονται με τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, τότε ο κρόκος του αυγού θα περιέχει και αυτός ω-3 λιπαρά οξέα, προσθέτοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυγά και χοληστερίνη

Η σύγχυση όσον αφορά στο πόσα αυγά πρέπει κανείς να φάει προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη. Η χοληστερίνη βρίσκεται κυρίως στον κρόκο του αυγού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και για αυτό το λόγο ενοχοποιήθηκαν τα αυγά, ως πιθανές αιτίες καρδιαγγειακών επιπλοκών. Μετά όμως από δεκαετίες ερευνών οι επιστήμονες έδειξαν ότι το ήπαρ παράγει σε καθημερινή βάση χοληστερόλη. Αν καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ προσαρμόζεται και παράγει μικρότερη ποσότητα χοληστερόλης. Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι τόσο η χοληστερίνη στις τροφές αυτή που συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά.

αυγά σε θήκη

Μία μελέτη το 2006 έδειξε ότι η κατανάλωση αυγού αυξάνει τη καλή χοληστερόλη στο αίμα (HDL). Στο 70% των περιπτώσεων δεν αυξάνεται ούτε η ολική χοληστερόλη ούτε η κακή χοληστερόλη στο αίμα (LDL). Στο υπόλοιπο 30% μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Μία άλλη πιο πρόσφατη μελέτη το 2011 έδειξε πώς δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγού και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σημειωτέων όμως, ότι μία μεταγενέστερη έρευνα το 2012 έδειξε πως η κατανάλωση περισσότερων από 3 κρόκων την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αγγεία.

Συνοψίζοντας για το πόσα αυγά πρέπει να τρώμε, είναι φρόνιμο λοιπόν να συστήνουμε:

  • μέχρι 1 ολόκληρο αυγό την ημέρα στα παιδιά
  • μέχρι 5 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα στους ενήλικες
  • μέχρι 3 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα σε άτομα που έχουν επιβαρυμένο καρδιαγγειακό προφίλ.

Για περισσότερο υλικό, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το λογαριασμό μου στο instagram για διατροφικά tips! Έχετε κάποια απορία; Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου και να λύσω τις απορίες σας είτε μέσα από ένα προσωπικό μήνυμα ή μεσω email!