Έφτασε ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου!!

Και την τιμητική του έχει το πορτοκάλι. Είναι σημαντικό να καταλώνουμε συνολικά 5 μερίδες διαφορετικών εποχιακών φρούτων και λαχανικών για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Από τους προηγούμενους μήνες έχουμε ακόμη τα τελευταία φρέσκα αγγούρια, ακτινίδιο, καρότα, κολοκύθα, τα τελευταία κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανο, λεμόνια, λωτός, μαϊντανό, μανιτάρια, μαρούλι, μελιτζάνες, μπανάνες, ντομάτες, παντζάρι, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρόδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι και τα τελευταία φασολάκια.

Τα «καινούργια» φρούτα και λαχανικά του Νοεμβρίου είναι :

Φρούτα

Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ (προς το τέλος Νοεμβρίου), κλημεντίνες, πορτοκάλι

Λαχανικά

κάστανα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πράσο

Θα δούμε αναλυτικότερα το πράσο!

φρούτα λαχανικά του νοεμβρίου

Πράσο

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έχει πιο ήπια γεύση από το κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν μαγειρεύεται αποκτά μια κρεμώδη γλυκιά γεύση. Το πράσο είναι μία ενεργειακά πυκνή τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικές ουσίες και φυτικές ίνες, αλλά φτωχή σε θερμίδες. Είναι πλούσιο σε καροτονοειδείς ουσίες και συγκεκριμένα σε β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι μία βιταμίνη σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της όρασης και της αναπαραγωγής. Επιπλέον , το πράσο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συμμετέχει στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στα γερά οστά. Το πράσο επίσης περιέχει μαγγάνειο, χαλκό, φολικό οξύ, Βιταμίνη Β6 και C. Το πράσο περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά, συγκεκριμένα πολυφαινόλες (καμφερόλη) και θειώδη στοιχεία με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα 100γρ μαγειρεμένου πράσου έχουν 31kcal. Το ένα μαγειρεμένο πράσο (περίπου 125γρ) έχει 38kcal.