Πώς διαβάζουμε διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ;
Είσαι στο super market και δεν ξέρεις αν το προϊόν που σου άρεσε είναι υγιεινό ή όχι. Και δεν είσαι ο μόνος. Το να διαβάζουμε σωστά τις διατροφικές ετικέτες αποτελεί ένα έξυπνο και χρήσιμο εργαλείο για να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει συνειδητές επιλογές με βάση τις ατομικές του ανάγκες.
Πώς να διαβάζουμε λοιπόν τις διατροφικές ετικέτες σε 3 βήματα.
- Βήμα 1: Αρχικά κοιτάμε την ημερομηνία λήξης. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε προϊόντα μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στο προϊόν γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης. Η ένδειξη“ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” χρησιμοποιείται στα τρόφιμα που δεν χαλάνε εύκολα και η ημερομηνία αυτή δηλώνει κυρίως ποια είναι η ημερομηνία που το προϊόν μπορεί να αρχίσει να χάνει τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, δηλαδή τη γεύση ή/και την υφή του.
- Βήμα 2: Στη συνέχεια βλέπουμε τα συστατικά που περιέχει η τροφή. Η αναγραφή όλων των συστατικών και πρόσθετων τροφίμων είναι υποχρεωτική. Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά έχει σημασία. Πρώτο αναγράφεται το συστατικό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα στην τροφή, ενώ το συστατικό με την μικρότερη ποσότητα εμφανίζεται τελευταίο. Το νερό δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στα συστατικά, εκτός και αν ξεπερνά το 5% του βάρους του προϊόντος. Σε περίπτωση που το προϊόν μπορεί να περιέχει έστω και ίχνη ουσιών που συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις τότε θα πρέπει να αναγράφονται. Σε περίπτωση που το προϊόν περιέχει γενετικά τροποποιημένες ουσίες σε ποσοστό άνω του 0,9% του βάρους του, τότε θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά σε αυτές.
- Βήμα 3: Η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος αναγράφονται συχνά με τη μορφή πίνακα ή σε σειρά αν δεν υπάρχει χώρος στη συσκευασία. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε ολόκληρη τη διαθρεπτική επισήμανση και όχι μόνο τις θερμίδες. Τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται συνήθως είναι τα λίπη εκ των οποίων τα κορεσμένα λιπαρά, οι υδατάνθρακες εκ των οποίων τα σάκχαρα και οι φυτικές ή εδώδιμες ίνες, οι πρωτεΐνες και το αλάτι ή νάτριο, που αποτελεί συστατικό του αλατιού. Υπάρχουν 2 τρόποι με τον οποίο αναγράφονται η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά στη διαθρεπτική ετικέτα. Ο πρώτος είναι η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εκφράζονται ως προς 100γρ ή 100mL του προϊόντος και ο δεύτερος ως προς τη μερίδα που προτείνει ο κατασκευαστής. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το τι υπολογίζει ο κατασκευαστής ότι αποτελεί μια μερίδα και να έχουμε στον νου μας ότι δεν αποτελεί σύσταση του πόσο είναι ιδανικό να καταναλώσει κάποιος. Επίσης στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται και το σύνολο των μερίδων που περιλαμβάνονται στη συσκευασία.
Έξυπνο Tip
Σε γενικές γραμμές αν η μία μερίδα προϊόντος καλύπτει το 5% του ΠΠΑ ή λιγότερο θεωρείται ότι είναι φτωχή στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, ενώ αν καλύπτει το 20% του ΠΠΑ ή παραπάνω θεωρείται υψηλό. Προσπάθησε να τρως τρόφιμα όπου το %ΠΠΑ είναι υψηλό στις φυτικές ίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο και χαμηλότερο %ΠΠΑ στα κορεμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα.
Περισσότερα διατροφικά άρθρα που έχω γράψει για τα Σούπερμάρκετ Μασούτης: