Φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν φρέσκα τον Δεκέμβριο

Ήρθε ο πρώτος μήνας του χειμώνα! Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά καινούργια φρούτα και λαχανικά τον Δεκέμβριο, υπάρχουν όμως πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που πρωτοεμφανίστηκαν τους προηγούμενους μήνες για να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες, λεμόνια, λωτός, μανιτάρια, μανταρίνι, μπανάνα, ντομάτες, πορτοκάλι, καρότο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πιπεριά, πράσο, ραπανάκια, σπανάκι, φινόκιο

Ας δούμε πιο αναλυτικά το μπρόκολο!

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο, το kale, τα λαχανάκια Βρυξελλών) και είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μπρόκολου και όλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειξωτικά και βιοενεργές ουσίες. Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Από τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, το μαγείρεμα στον ατμό φαίνεται ότι διατηρεί τη μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του μπρόκολου. Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C (1 φλιτζάνι μπρόκολο -90γρ- έχει 80mg βιταμίνης C, δηλαδή το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C).

Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Κ, Α, φολικό οξύ, κάλιο και πολλές φυτικές ίνες. Ο οργανισμός μας κατά τη μάσηση μετατρέπει δύο ουσίες που βρίσκονται στο μπρόκολο (τη γλυκοραφανίνη και τη μυροζινάση) σε σουλφοραφάνη, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το μπρόκολο, επιπλέον, περιέχει λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και καμφερόλη ουσίες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες από το να καταστρέψουν τα κύτταρα του οργανισμού μας και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην καλή υγεία.

μπρόκολο βιταμινη c