Κουραμπιές ή μελομακάρονο;

Τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα που ταυτίζονται με την περιόδο των γιορτών: κουραμπιές και μελομακάρονο. Τόσο η μυρωδιά τους όσο και η παρουσία τους στο σπίτι μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, κάτι που φέτος ίσως να το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Συχνά όμως η κατανάλωσή τους συνοδεύεται με μία πληθώρα ερωτήσεων: «Τι να προτιμήσω, μελομακάρονο ή κουραμπιέ;», «Τι είναι πιο υγιεινό;».

Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα 2 γλυκά κάτω από το μικροσκόπιο.

κουραμπιές μελομακάρονο σε χριστουγεννιάτικο πιάτο

Θρεπτική και ενεργειακή αξία των δύο Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων

Όταν εξετάζουμε ένα τρόφιμο μάς απασχολούν κυρίως δύο πράγματα: πρώτον η ενεργειακή του αξία (δηλαδή οι θερμίδες που έχει) και δεύτερον η θρεπτική του αξία (δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από αυτό).

Όσον αφορά στις ακριβείς θερμίδες που μας δίνει ένας κουραμπιές ή ένα μελομακάρονο εξαρτάται από τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε, το μέγεθος και πρόσθετα που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουμε (για παράδειγμα οι θερμίδες και τα λιπαρά αυξάνονται αν προσθέσουμε σοκολάτα). Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με τη συνταγή, οι θερμίδες ενός μέτριου κουραμπιέ (40γρ) κυμαίνονται από 150-200 kcal, ενώ ενός μέτριου  μελομακάρονου (40γρ) από 144-180 kcal.  Βλέπουμε δηλαδή ότι η διαφορά στις θερμίδες δεν είναι μεγάλη. Η διαφορά των δύο γλυκών έγκειται κυρίως στη διαφορετική θρεπτική αξία τους, λόγω των διαφορετικών υλικών από τα οποία παρασκευάζονται.

Τα βασικά υλικά του μελομακάρονου είναι το αλεύρι, το λάδι, τα καρύδια, η κανέλα, η ζάχαρη, το πορτοκάλι και το μέλι, ενώ τα βασικά υλικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, τα αμύγδαλα και η ζάχαρη αχνή. Τα δύο γλυκίσματα των Χριστουγέννωνέχουν έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά υπάρχει διαφοροποίηση στον τύπο των λιπαρών που περιέχουν. Το λάδι και τα καρύδια που περιέχει το μελομακάρονο, το κάνει πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα έναντι των κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχει ο κουραμπιές λόγω της περιεκτικότητάς του σε βούτυρο. Τα αμύγδαλα στον κουραμπιέ περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά του βούτυρου βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Το μέλι, τα καρύδια και η κανέλα του μελομακάρονου, επιπλέον, μας δίνουν αρκετά αντιοξειδωτικά.

Συμπερασματικά, ένας κουραμπιές περιέχει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα σε λιπαρά και δη κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή ζωικά λιπαρά) και χοληστερίνη και έχει όμως μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ζάχαρη και αντιοξειδωτικά από την αντίστοιχη ποσότητα σε μελομακάρονο.

Christmas tree

Τελικά, τι να προτιμήσουμε φέτος τις γιορτές:  κουραμπιέ ή μελομακάρονο;

Οπότε για να απαντήσουμε στις αρχικές μας ερωτήσεις, το μελομακάρονο από θρεπτικής άποψης υπερέχει έναντι του κουραμπιέ ως προς την ποιότητα των λιπαρών και των αντιοξειδωτικών, αλλά περιέχει περισσότερη ζάχαρη. Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιο από τα δύο γλυκά είναι πιο υγιεινό από το άλλο. Το πιο από τα δύο γλυκά θα προτιμήσει τελικά κάποιος να καταναλώσει εξαρτάται περισσότερο από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες του καθένα. Όσον αφορά τις θερμίδες η διαφορά των δύο γλυκισμάτων δεν είναι μεγάλη. Μπορούμε να απολαύσουμε και τα δύο γλυκά των Χριστούγέννων με μέτρο.  Μια πεποίθηση του τύπου «δε θα φάω καθόλου» συνήθως οδηγεί σε υπερφαγία. Τα κλειδιά στην κατανάλωση των γλυκών των Χριστουγέννων είναι το μέτρο και η προσαρμοστικότητα. Αν δηλαδή θέλουμε να φάμε έναν κουραμπιέ ή μελομακάρονο μετά το φαγητό, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού ή να φάμε κάτι πιο ελαφρύ.

Καλές γιορτές!

Όρεξη για γλυκό;  Δοκιμάστε τις θρεπτικές συνταγές που ετοίμασα για εσάς! Θα σας ενθουσιάσουν!