Έφτασε ο Οκτώβριος!
Από τους προηγούμενους μήνες έχουμε ακόμη φρέσκα αγγούρια, αχλάδια, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, κυδώνια, λάχανο, μαϊντανό, μανιτάρια, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, παντζάρια, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σπανάκι, φασολάκια.
Τα «καινούργια» λαχανικά του Οκτωβρίου είναι το ακτινίδιο, το λεμόνι, το μήλο και το ρόδι!
Ας δούμε πιο αναλυτικά το ρόδι!
Ρόδι
Το ρόδι είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα το ρόδι παρέχει έντονη αντιοξειδωτική δράση κύριως λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας στα αντιοξειδωτικά πουνικαλαγίνη (punicalagin), πουνισικό οξύ (punicic acid), ελλαγιτανίνες, φλαβονοειδή και οι ανθοκυανιδίνες. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει το οξειδωτικό στρες και έτσι συμβάλλει στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων και της γήρανσης των κυττάρων. Το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επιπλέον, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και άρα βοηθάει στην καταπολέμηση της αναιμίας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Κ, κάλιο και φυτικές ίνες. Μπορούμε να απολαύσουμε το ρόδι μαζί με λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, στο ρύζι ή στο κρέας μας.
Τα 100γρ σπόροι ροδιού έχουν περίπου 80kcal. 1 καθαρισμένο ρόδι (περίπου 280γρ) έχει περίπου 225kcal.