Έχεις σκεφτεί κι εσύ «το ψωμί με παχαίνει», «άραγε μου κάνει καλό;». Πολλές φορές το ψωμί έχει κατηγορηθεί ότι είναι παχυντικό και ανθυγιεινό. Τι ισχύει όμως;

Το βασικό θρεπτικό συστατικό του ψωμιού είναι οι υδατάνθρακες.

1 φέτα (25γρ) έχει περίπου 10γρ υδατάνθρακα.

ολικής άλεσης προιόνταΟι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες της τροφής σε γλυκόζη. Οι μεγάλες ποσότητες γλυκόζης μπορούν να οδηγήσουν σε μία μεγάλη έκκριση ινσουλίνης και αποθήκευση της περίσσειας γλυκόζης σε σωματικό λίπος.

Τι σημαίνει αυτό;

Αν φάει κανείς μία μεγάλη ποσότητα ψωμιού μπορεί να επιβαρύνει το βάρος του, ό,τι ισχύει δηλαδή με κάθε τροφή.  Καταναλώνοντας, όμως, ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να κανείς να περιοριστεί πιο εύκολα στην ποσότητα που πραγματικά χρειάζεται.

διατροφή Τι σημαίνει ολικής αλέσεως;

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι φτιαγμένο από αλεύρι στο οποίο ο καρπός του σιτηρού είναι ολόκληρος και περιέχει τόσο τον εξωτερικό φλοιό όσο και το φύτρο και το ενδόσπερμα. Διατηρώντας ολόκληρο τον καρπό του σιτηρού διατηρούμε και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που έχει ο καρπός. Το ψωμί ολικής είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο μαγγάνειο, σελήνιο και χαλκό από το αντίστοιχο «άσπρο».

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως επιφέρουν κορεσμό πιο γρήγορα και καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων. Η σταδιακή πέψη των υδατανθράκων προκαλεί μία πιο σταδιακή αύξηση αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Γι αυτόν τον λόγο, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα του ψωμιού ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μπορεί να μας κάνει να χορτάσουμε πιο γρήγορα και ταυτόχρονα  να οδηγήσει σε μία πιο σταδιακή αύξηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα (οι φυτικές ίνες φρενάρουν την απότομη απορρόφηση των υδατανθράκων που περιέχει το ψωμί). Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.

Πόσο ψωμί ολικής αλέσεως να τρώμε;

Το ψωμί ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και η σύσταση είναι η κατανάλωση 5-8 μερίδων από ποικιλία δημητριακών την ημέρα. Για παράδειγμα, άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα των 2.000kcal θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 6 μερίδες υδατάνθρακα την ημέρα. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών καλό θα είναι να είναι ολικής αλέσεως. Η μία μερίδα ψωμιού ισοδυναμεί 1 φέτα ψωμί (25-30γρ).

Ποικιλία ψωμιών: τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνω;

Πώς μπορούμε να το εντάξουμε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής;

Το ψωμί είναι μία τροφή η οποία μπορεί εύκολα να καταναλωθεί σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να προσέχουμε τον συνδυασμό του με άλλες τροφές. Συνδυάζοντας το ψωμί  με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη όπως τυρί, ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή κρέας με λίγα λιπαρά θα νιώσουμε πιο γρήγορα τον κορεσμό. Κάποιες ιδέες για να απολαύστε το ψωμί ολικής αλέσεως μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Tips και συμβουλές όταν αγοράζετε ψωμί

Προτιμήστε το ολικής αλέσεως 

Έχει περισσότερες:

  • βιταμίνες
  • μέταλλα
  • ιχνοστοιχεία
  • φυτικές ίνες
  • χορταίνει πιο γρήγορα
  • βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και την καλή γαστρεντερική λειτουργία

Το ψωμί θα πρέπει να αναγράφει τη λέξη ολικής αλέσεως στο πρώτο συστατικό.

Μην αφήνετε το χρώμα του να σας ξεγελάσει

Κάποιο ψωμί μπορεί να μην είναι ολικής αλέσεως, αλλά να έχει σαν πρόσθετο μελάσα ή κάποια άλλη χρωστική και για αυτό να έχει το συγκεκριμένο σκούρο χρώμα. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά του προϊόντος.

Προτιμήστε ψωμί με προζύμι

Το προζύμι είναι μία καλλιέργεια μικροοργανισμών που στην ουσία είναι προβιοτικά. Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Επίσης οι μικροοργανισμοί αυτοί φαίνεται ότι διασπούν το φυτικό οξύ. Το φυτικό οξύ είναι μια ουσία  που περιέχει το ψωμί και εμποδίζει την απορρόφηση συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών όπως του σιδήρου και του μαγνησίου.

διατροφή

Το κλειδί για τη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι η ισορροπία στη διατροφή.

Έλα να δούμε μαζί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες!