Μία αλάδωτη πρόταση για να φτιάξεις ρεβύθια
Ο συνδυασμός του οσπρίου, ρυζιού, πατάτας και ταχινιού δημιουργούν μία ολοκληρωμένη (ή αλλιώς πλήρη) πρωτεΐνη. Πρωτεΐνη, δηλαδή, που έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Η συνταγή είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ, σίδηρο και χαλκό (σημαντικό ιχνοστοιχείο για την απορρόφηση του σιδήρου).
Υλικά για 6 άτομα:
- 500γρ ρεβύθια
- 5 καρότα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 μικρές πατάτες
- 3 κ.σ. ρύζι αναποφλοίωτο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- Κουκουρμάς
- 2 κ.σ. ταχίνι ολικής
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 μπρόκολο
Εκτέλεση:
- Άφου ξεπλύνουμε τα ρεβύθια, τα αφήνουμε για 12 ώρες να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό
- Αφού περάσουν 12 ώρες βάζουμε τα ρεβύθια στη χύτρα ταχύτητας και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πατάτες, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κουκουρμά και νερό
- Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες (εγώ τα αφήνω ολόκληρα, δεν τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια)
- Βράζουμε για 20’ στη χύτρα ταχύτητας
- Στο εντωμεταξύ βράζουμε για 5’ το μπρόκολο στον ατμό.
- Αφού κρυώσει η χύτρα και μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι της με ασφάλεια, βγάζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες από τη χύτρα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε, το ταχίνι, τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί με τη ράβδο.
- Προσθέτουμε τον πολτό αυτό στη χύτρα με τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μπρόκολο.
Και το πιάτο μας είναι έτοιμο!
Καλή απόλαυση!
Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες παρακάτω: