Τι φρούτα & λαχανικά τρώμε φρέσκα το Φεβρουάριο;

Ήρθε ο Φεβρουαρίος! Και πάλι δεν υπάρχουν πολλά καινούργια φρούτα και λαχανικά τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν όμως και πάλι πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που πρωτοεμφανίστηκαν τους προηγούμενους μήνες για να ενισχύσουν τη διατροφή μας και τον οργανισμό μας.

Φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν φρέσκα τον Φεβρουάριο:

Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες, λεμόνια, μανταρίνι, μπανάνα, πορτοκάλι, καρότο, kale, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μανιτάρια, μαϊντανός, μαρούλι (και γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο

Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το παντζάρι.

Παντζάρι

Θρεπτική Αξία Παντζαριού

Το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι ένα λαχανικό ρίζας, το οποίο αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και έχει μια γλυκιά γεύση. Η θεά Αφροδίτη θεωρείται ότι έτρωγε παντζάρια για να διατηρεί την ομορφιά της! Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και νιτρικά άλατα.  Αυτές οι ανόργανες αζωτούχες ενώσεις φαίνεται ότι διαστέλλουν τα αγγεία και έτσι έχουμε μείωση της συστολικής πίεσης. Επιπλέον, αυτές τα νιτρικά άλατα φαίνονται να έχουν θετική επίδραση και στην σωματική άσκηση. Οι ενώσεις αυτές βελτιώνουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρα. Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια στο κύτταρο. Το παντζάρι περιέχει οξαλικό οξύ, ένα συστατικό που καλό είναι να αποφεύγουν άτομα που έχουν την τάση να δημιουργούν πέτρες οξαλικού οξέως. Παρόλα αυτά η  βιοδιαθεσιμότητα του οξαλικού οξέως στο παντζάρι φαίνεται να είναι μικρή (περίπου 6 φορές πιο μικρή από το σπανάκι). Το  κόκκινο χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βηταλαΐνες (betalains), φυτοχημικές ουσίες με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι βηταλαΐνες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πόνου που συνοδεύουν την οστεοαρθρίτιδα.   Επίσης, τα παντζάρια βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες .

Διατροφική Αξία Παντζαριού

100γρ ωμό παντζάρι (1 μεσαίος βολβός) έχουν
43kcal, 1,6γρ πρωτεΐνη, 0,2γρ λιπαρά, 9,6γρ υδατάνθρακες, 2,8γρ φυτικές ίνες, 5mg βιταμίνη C, 325mg κάλιο.

100γρ μαγειρεμένο παντζάρι έχουν
44kcal, 1,7γρ πρωτεΐνη, 0,2γρ λιπαρά, 10γρ υδατάνθρακες, 2γρ φυτικές ίνες, 4mg βιταμίνη C, 305mg κάλιο.