Δίαιτα express ή δίαιτα αποτοξίνωσης;
Είναι η απάντηση στην ερώτηση “Πώς να χάσω γρήγορα κιλά μετά τις γιορτές;”

γυναίκα που ανακατεύει χυμοΠολλοί από εμάς μετά από γιορτές  έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε μια δίαιτα express ή αποτοξίνωσης.  Ο όρος αποτοξίνωση είναι πιο καθησυχαστικός βέβαια καθώς παραπέμπει σε δίαιτα που καθαρίζει τον οργανισμό από ουσίες που τον “δηλητηριάζουν”.  Δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν δίαιτες που προτείνουν μόνο χυμούς ή μόνο λαχανικά ενώ οι πιο ακραίες προτείνουν μόνο νερό και κάποια αφεψήματα.  Οι λόγοι που μας οδηγούν σε μια τέτοιου τύπου δίαιτα είναι ποικίλοι. Πολλοί θέλουν να ξεφουσκώσουν γρήγορα και να κατέβει ο δείκτης της ζυγαριάς, άλλοι θέλουν να «καθαρίσουν» τον οργανισμό τους από τοξίνες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και κάποιοι απλά θεωρούν μια τέτοιου τύπου δίαιτα υγιεινή και αναζωογονητική.  Το θέμα απλά είναι αν και κατά πόσο αυτού του τύπου οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές.

Η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή.

Θα με ξεφουσκώσει μία γρήγορη δίαιτα γρήγορα;

Η αρχή στην οποία στηρίζεται το αδυνάτισμα είναι απλή. Αν οι τροφές που τρώμε παρέχουν στον οργανισμό μας όσες θερμίδες καίμε, τότε το βάρος μας παραμένει σταθερό. Αν οι θερμίδες που καταναλώνουμε παρέχουν στον οργανισμό μας περισσότερες από αυτές που καίμε, παχαίνουμε και αν οι θερμίδες που τρώμε παρέχουν λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε, αδυνατίζουμε.  Άρα με βάση αυτό που σας είπα μια δίαιτα αποτοξίνωσης ή express θα μας ξεφουσκώσει αφού οι δίαιτες τέτοιου τύπου είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Τώρα το θέμα αρχίζει και δυσκολεύει. Τα κιλά, όμως, που θα χαθούν θα είναι κυρίως κιλά που προέρχονται από τα υγρά και τη μυϊκή μάζα του σώματος και πολύ λιγότερο από το σωματικό λίπος.  Η απώλεια σωματικών υγρών και μυϊκής μάζας και οι τόσο χαμηλές θερμίδες θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του βασικού μεταβολισμού.  O χαμηλός μεταβολισμός εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια βάρους ή μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αύξηση βάρους αν αυξήσουμε έστω και λίγο το φαγητό. Έτσι αντί να λύνεται το πρόβλημα, διαιωνίζεται. Προκειμένου μια απώλεια βάρους να είναι μόνιμη πρέπει να καεί το σωματικό λίπος και οι θερμίδες που θα καταναλώνουμε να καλύπτουν τις βασικές ενεργειακές μας ανάγκες.

Δίαιτα αποτοξίνωσης και τοξίνες

“Μετά τις γιορτές μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα με βοηθήσει να καθαρίσει ο οργανισμός μου από τοξίνες”

Όσον αφορά τις δίαιτες αποτοξίνωσης και το κατά πόσο καθαρίζουν τον οργανισμό μας αποβάλλοντας τις τοξίνες, αυτό είναι ένα θέμα πολύπλοκο.  Η βασική ιδέα πίσω από μια τέτοιου τύπου δίαιτα είναι ότι στερούμε τον οργανισμό μας από «βλαβερές» τροφές και τον βομβαρδίζουμε με «ευεργετικές» ουσίες (όπως φρούτα, λαχανικά και νερό).

Δυστυχώς όμως στις μέρες μας είναι δύσκολο να αποτοξινωθεί κανείς πλήρως καθώς τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των φρούτων και των λαχανικών είναι ουσίες τοξικές.  Ωστόσο,  αξίζει να σημειωθεί πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, γιατί μας δίνουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποιότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε.

“Το συκώτι και τα νεφρά (σσ.τα όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας) δεν μπορούν να απομακρύνουν την πρωτεΐνη που έχουμε καταναλώσει και έτσι συσσωρεύονται οι τοξίνες”.  Αυτό βέβαια δεν ισχύει για έναν υγιή οργανισμό, όταν η κατανάλωση πρωτεΐνης γίνεται με μέτρο και τα νεφρά και το συκώτι του δουλεύουν σωστά.  Έτσι λοιπόν, υπάρχει πολύ μικρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς την αποτελεσματικότητα των διαιτών αποτοξίνωσης για τον «καθαρισμό» του οργανισμού μας από τις τοξίνες.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή express έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και οι τόσο χαμηλές θερμίδες που περιλαμβάνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσουν παρά να αναζωογονήσουν έναν οργανισμό. 

φρούταΤι προτείνω

Ο καθένας θα πρέπει:

  1. να ακολουθεί την κατάλληλη διατροφή για την δική του προσωπική βιοχημεία βάση του φύλου, βάρους, ύψους, ηλικίας, των διατροφικών του συνηθειών και προτιμήσεων, της φυσικής δραστηριότητάς του και του ιατρικού του ιστορικού. Αυτό μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη προετοιμασία και προσπάθεια από την πλευρά μας, ωστόσο είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος τρόπος να είμαστε φροντιστικοί με τον εαυτό μας και να του προσφέρουμε αυτό που στα αλήθεια έχει ανάγκη.
  2. να τρώει ποιοτικές τροφές και μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να είναι ένας υγιής οργανισμός γεμάτος ευεξία και φυσική υγεία.
  3. να θυμάται ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όσο και να θέλουμε να πιστέψουμε σε γρήγορες και εύκολες μεθόδους, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Σίγουρα τα πιο πρόσφατα κιλά που έχουν μπει θα χαθούν πολύ πιο εύκολα, αλλά μαγικά δεν γίνονται.

Με μια σωστή διατροφή δε χάνουμε μόνο κιλά, αλλά μαθαίνουμε να τρώμε σωστά και υγιεινά για να έχουμε ευεξία και να προλαμβάνουμε κάποιες ασθένειες.