Πολλά υγιή άτομα, ενώ δεν πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, έχουν υιοθετήσει μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Είναι όμως κάτι τέτοιο καλό; Ή μήπως η συμμόρφωση με τη gluten free diet μπορεί να φέρει νέα προβλήματα;
Κατά καιρούς celebrities και influencers έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη τους βοηθάει στη διαχείριση βάρους. Για πάμε να δούμε, όμως, τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Τι είναι η γλουτένη;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι με τον όρο γλουτένη αναφερόμαστε σε ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης που βρίσκεται σε πολλά σιτηρά, όπως:
- σιτάρι
- σίκαλη
- κριθάρι
- ζέα
Αποτελείται από δύο κύριες πρωτεΐνες:
- τη γλιαδίνη και
- τη γλουτενίνη
Εντύπωση προκαλούν τα στατιστικά στην Αμερική, όπου το 1/3 του πληθυσμού έχει υιοθετήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, αλλά μόνο 1 στις 10 οικογένειες έχουν κάποιον στην οικογένειά τους με δυσανεξία στη γλουτένη.
Άτομα με ιατρικά προβλήματα σχετιζόμενα με τη γλουτένη, όπως:
- κοιλιοκάκη
- ευαισθησία στη γλουτένη
- απουσία κοιλιοκάκης ή αλλιώς «μη κοιλιοκακική νόσος»
- αταξία από γλουτένη ή ερπητοειδής δερματίτιδα
θα πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Κατά καιρούς όμως η κατανάλωση γλουτένης έχει συνδεθεί με πολλά άλλα νοσήματα. Oι αντίστοιχες, όμως, επιστημονικές αποδείξεις λείπουν.
Όταν υγιή ποντίκια εκτέθηκαν σε μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, οι εντερικές λάχνες στο λεπτό έντερο (οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών) ήταν μικρότερες από τις λάχνες στο έντερο των ποντικιών που ακολουθούσαν μια δίαιτα με γλουτένη.
Η μακροχρόνια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης σχετίζεται με διατροφικές ελλείψεις, καρδιαγγειακά νοσήματα και τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων στον οργανισμό. Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης είναι πιο πλούσια σε ζάχαρη, λίπη, αλάτι και συνολικές θερμίδες από τις κλασικές δίαιτες. Έτσι, αυτού του τύπου οι δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, δυσλιποπρωτεϊναιμία (υψηλή LDL ή χαμηλή HDL), αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο ή αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στον εσωτερικό αυλό της αρτηρίας).
Επιπλέον, γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη είναι κοινοί και σε άλλα νοσήματα. Για αυτό, κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως:
- λεμφοκυτταρική δωδεκαδαχτυλίτιδα
- μη τυπική δωδεκαδαχτυλίτιδα
- ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα)
- βελτίωση την έκκρισης ινσουλίνης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ψυχιατρικά νοσήματα
Τα μέχρι στιγμής, όμως, ερευνητικά στοιχεία δε δείχνουν ότι η γλουτένη εμπλέκεται στη παθογένεια των παραπάνω νοσημάτων όπως στην κοιλιοκάκη. Και όπως αναφέραμε παραπάνω η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.
Να ακολουθήσω τελικά μία δίαιτα ελέυθερης γλουτένης ή όχι;
Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει διαφορά στο να ακολουθεί το άτομο με κάποιο ιατρικό πρόβλημα σχετιζόμενο με τη γλουτένη μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης από ότι ένα άτομο χωρίς πραγματική δυσανεξία στη γλουτένη να ακολουθεί μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Στη πρώτη περίπτωση η πρόσληψη γλουτένης θα προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε φλεγμονές και διάφορα προβλήματα υγείας, άρα η συμμόρφωση με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αποκλεισμός γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Αν θέλεις να μάθεις ποια η σχέση της κατανάλωσης γλουτένης με την απώλεια βάρους μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου στο blog μου.
Για εξατομικευμένες συμβουλές μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου εδώ.
Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν ιστολόγιο έχουν ενημερωτικό και μόνο χαρακτήρα και δεν προορίζονται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία τυχόν ιατρικών θεμάτων. Ουδεμία από τις αναγραφόμενες πληροφορίες έχει πρόθεση να υποκαταστήσει οποιαδήποτε εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία. Χρειάζεται πάντα να ζητάτε ατομικές συμβουλές, προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, από τον προσωπικό γιατρό και διαιτολόγο σας. Αν θέλετε το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα μπορείτε να κλείσετε online το ραντεβού σας ή να τηλεφωνήσετε στο 2310 229 099.