Δίαιτα Keto vs Dukan στην απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά ως διά μαγείας. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αλλαγές διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι για να είναι αποτελεσματική η απώλεια βάρους, θα πρέπει ο διαιτώμενος να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που είναι σύμφωνο με τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις του, καθώς και με το ιατρικό ιστορικό του. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές δίαιτες, οι οποίες αντικρούουν η μία την άλλη, και είναι φυσικό αυτό να προκαλεί σύγχυση. Τόσο η δίαιτα Ducan όσο και η Keto δίαιτα (κετογονική) είναι δύο πολύ δημοφιλείς δίαιτες.

Η θεωρία στην οποία βασίζεται η δίαιτα Ducan και η Keto δίαιτα στην ουσία λέει ότι όταν καταναλώνουμε αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτούς τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας αντί του λίπους. Μια διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες αναγκάζει το σώμα να κάψει λίπος αντί για υδατάνθρακες για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, διότι το αν θα μπορέσει το σώμα να κάψει το αποθηκευμένο του λίπος και όχι τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λιπαρά) που έχουμε λάβει, εξαρτάται από την ποσότητα λίπους που έχουμε καταναλώσει. Με άλλα λόγια, αν τελικά καταναλώνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα από τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή/και πρωτεΐνη, το σώμα μας θα καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες από τις τροφές αυτές και δεν θα χρειαστεί να κάψει αποθηκευμένο λίπος. Τόσο η δίαιτα Ducan όσο και η Keto δίαιτα είναι δίαιτες με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Η μεν πρώτη περιορίζει πολύ και τα λιπαρά και περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά μεγάλη ποσότητα σε λιπαρά.

Εδώ θα αναλύσουμε τις δύο αυτές δίαιτες, τα υπέρ και τα κατά τους, και στο τέλος ο καθένας ξεχωριστά θα αποφασίσει αν θέλει να ακολουθήσει κάποια από τις δύο.

Keto vs Ducan Diet

Κετογονική δίαιτα (keto diet)

Τι ακριβώς είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Είναι μια δίαιτα που σκοπό έχει την επίτευξη κέτωσης. Η κέτωση είναι μια μεταβολική προσαρμογή του οργανισμού μας για να μπορέσει να επιβιώσει σε περιόδους έλλειψης τροφής. Όταν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γλυκόζη στον οργανισμό και τότε το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας. Το ήπαρ αρχίζει να μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε κετόνες. Ο οργανισμός μας θα χρησιμοποιήσει τις κετόνες για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη γλυκόζη. Όταν οι κετόνες έχουν συσσωρευτεί στο αίμα, τότε λέμε ότι έχουμε μπει σε κέτωση.

Για επιτευχθεί κέτωση στο πλαίσιο της δίαιτας αυτής, η συνολική ενεργειακή πρόσληψη θα πρέπει να καλύπτεται σε ποσοστό περίπου 75-80% από λιπαρά, 5-10% από υδατάνθρακες και 15-20% από πρωτεΐνη. Στη δίαιτα αυτή, ο διαιτώμενος μπορεί να καταναλώνει κρέας, πουλερικά, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, βούτυρο και έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική θερμιδική πρόσληψή του.

Τι λένε οι έρευνες για τη δίαιτα Keto;

Οι έρευνες φανερώνουν ξεκάθαρα τα οφέλη της δίαιτας αυτής στη διαχείριση της επιληψίας, ενώ η αποτελεσματικότητα της εν λόγω δίαιτας στην απώλεια βάρους είναι υπό αμφισβήτηση.

κετο τροφιμα

Θετικά κετογονικής δίαιτας

Επιφέρει αποτελεσματικά κορεσμό και δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, καθώς το άτομο μπορεί να καταναλώσει τροφές οι οποίες σε πιο παραδοσιακές δίαιτες συχνά απαγορεύονται. Κάποια άτομα θεωρούν ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα διότι περιέχει νόστιμες τροφές, ενώ μπορεί να είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά.

Αρνητικά κετογονικής δίαιτας

Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο διαιτώμενος μπορεί να καταναλώνει απεριόριστα τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Τα λιπαρά θα πρέπει να αποτελούν το 75-80% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων που χρειάζεται ο διαιτώμενος για να χάσει βάρος. Αν κανείς επιλέγει ζωικής προέλευσης λιπαρά (τροφές δηλαδή με κορεσμένα λιπαρά), μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το λιπιδαιμικό του προφίλ. Για κάποια άτομα, η προσκόλληση στη δίαιτα αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα στην αρχή της δίαιτας παρατηρούνται μεταβολές στη διάθεση, κακοσμία, ξηροστομία (κυρίως στα αρχικά στάδια) και δυσκοιλιότητα. Είναι φτωχή σε δημητριακά ολικής, φρούτα και πολύχρωμα λαχανικά. Δεν θα πρέπει να ακολουθείται από άτομα με διατροφικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλό ουρικό οξύ, με προβλήματα στο ήπαρ, στα νεφρά και στη χολή.

Δίαιτα Ducan

Η δίαιτα Ducan είναι πιο περιοριστική από τη κετογονική δίαιτα. Είναι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία έχει τέσσερις διαφορετικές φάσεις. Υπόσχεται γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών χωρίς πείνα! Τι ισχύει όμως;

Τι είναι η δίαιτα Ducan;

Στην πρώτη φάση της Ducan, η οποία διαρκεί 1-7 μέρες, τρώει κανείς απεριόριστη άπαχη πρωτεΐνη και 1,5 κουταλιά της σούπας βρώμη την ημέρα. Στη δεύτερη φάση, η οποία διαρκεί 1-12 μήνες, γίνεται εναλλαγή μεταξύ άπαχης πρωτεΐνης τη μια μέρα και μη αμυλούχων λαχανικών (όπως για παράδειγμα σπανάκι, μπρόκολο, πιπεριές) την επόμενη μέρα. Στη φάση αυτή καταναλώνονται ημερησίως και 2 κουταλιές της σούπας βρώμη. Στην τρίτη φάση, η οποία διαρκεί 5 μέρες για κάθε ½ κιλό που έχει χαθεί στις φάσεις 1 και 2, ο διαιτώμενος μπορεί να καταναλώσει απεριόριστη άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά, κάποιους υδατάνθρακες και λιπαρά. Στην τρίτη φάση, μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει ο διαιτώμενος να ακολουθεί τη δίαιτα της πρώτης φάσης. Στην τέταρτη φάση, η οποία διαρκεί για πάντα, ο διαιτώμενος ακολουθεί τις οδηγίες της τρίτης φάσης και η κατανάλωση της βρώμης αυξάνεται στις 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

ντουκαν διαιτα τροφες

Τι λένε οι έρευνες για τη δίαιτα Ducan;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες που να έχουν ασχοληθεί με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας αυτής. Πολλές όμως παρόμοιες δίαιτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, έχουν δείξει ότι μπορεί να έχουν αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία απώλειας βάρους, δεδομένου ότι επιφέρει κορεσμό πιο αποτελεσματικά δημιουργώντας αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν τη διαδικασία πείνας/κορεσμού. Παρ’ όλα αυτά, η δίαιτα Ducan διαφέρει από τις υπόλοιπες δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη επειδή περιορίζει την κατανάλωση τόσο των υδατανθράκων όσο και των λιπαρών. Επιπλέον, η δίαιτα Ducan στις πρώτες φάσεις της εφαρμογής της είναι πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες και μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η ασφάλεια της δίαιτας Ducan δεν έχει ελεγχθεί. Υπάρχει ανησυχία ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά ή στα οστά. Ωστόσο, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη δεν προκαλεί ζημιά σε υγιή νεφρά. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει δημιουργία λίθων σε άτομα με ανάλογη προδιάθεση. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη η οποία είναι ταυτόχρονα πλούσια και σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ δεν έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία των οστών.

Θετικά δίαιτας Ducan

Επιφέρει το αίσθημα κορεσμού με τρόπο αποτελεσματικό, ενώ οι αυστηροί κανόνες της μπορούν να διευκολύνουν κάποια άτομα να την ακολουθήσουν, καθώς ο προγραμματισμός στο πλαίσιο της δίαιτας αυτής μπορεί να είναι πιο εύκολος. Το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι γρήγορη ενδέχεται να αυξήσει το κίνητρο κάποιου να την ακολουθήσει. Τέλος, δεν χρειάζεται να ζυγίζει κανείς το φαγητό του ή να μετρά θερμίδες.

Αρνητικά δίαιτας Ducan

Η δίαιτα αυτή έχει συνδεθεί με πονοκέφαλο, ζαλάδα, διαταραχή στον ύπνο, κακοσμία, ξηροστομία (κυρίως στα αρχικά στάδια) και δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει μονότονη. Είναι φτωχή σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ουσίες (ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια) και δεν εκπαιδεύει τον διαιτώμενο να τρώει υγιεινά και ισορροπημένα. Επίσης, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας λίθων στα άτομα που έχουν αυτή την προδιάθεση. Η προσκόλληση στην εν λόγω δίαιτα μπορεί να είναι δύσκολη για κάποια άτομα. Δεν θα πρέπει να ακολουθείται από άτομα με διατροφικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλό ουρικό οξύ ή με προβλήματα στο ήπαρ και στα νεφρά.

Συμπέρασμα

Και οι δύο δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, καθώς επιφέρουν πιο εύκολα και γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Αμφότερες αποκλείουν μεγάλες ομάδες τροφών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε διατροφικές ελλείψεις. Για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού.

Στην απόφαση κάποιου να ακολουθήσει μια τέτοιου τύπου δίαιτα, θα πρέπει να συνεκτιμάται το ιατρικό ιστορικό του, τα υπέρ και τα κατά της κάθε δίαιτας, οι προτιμήσεις του και το πόσο διατεθειμένος είναι να συμμορφωθεί με τους κανόνες του εκάστοτε προγράμματος διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα για την ισορροπημένη διατροφή καθώς και πώς συγκεκριμένες περιόδοι της ζωής μας σχετίζονται με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτούν διαφορετική διατροφική προσέγγιση.

Ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες!