Χρήσιμες Συμβουλές για τη διατροφή σας την περίοδο νόσησης από COVID-19

Πολλά εχουν γραφτεί και πολλά έχουμε πει για το θωρακισμό του ανοσοποιητικού μας συστήματος σαν μέσο για να προστατευτούμε από τον covid. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της νόσησης; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στην καταπολέμηση; Πολλοί πελάτες και φίλοι νοσούν αυτή την περίοδο με την COVID-19, είναι στο σπίτι τους σε καραντίνα και δεν ξέρουν τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσουν για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους. Άλλοι δεν έχουν όρεξη, άλλοι έχουν μεταβολές στη γεύση ή/και την όσφρηση, άλλοι ξηροστομία και άλλοι δυσκολία στην αναπνοή. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτήν την κατηγορία, εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις!

Διατροφή COVID-19 – Τι να προσέξετε στη διατροφή σας αν νοσείτε από COVID-19:

Είναι πράγματι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας την περιόδο που νοσούμε από COVID-19, καθώς το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα για να μπορέσει να αναρρώσει. Έτσι θα βοηθήσουμε το σώμα μας να αναδομήσει μυς, να διατηρήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να έχει ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Όπως θα δείτε, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά από την προτεινόμενη ισορροπημένη διατροφής της καθημερινότητας για έναν υγιή οργανισμό. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός μας ασθενεί, η διατροφή αυτή είναι πολύ (εννοώ.. ΠΟΛΥ) σημαντικό να τηρείται προκειμένου να βοηθηθούμε!

Πρωτεΐνη: Μπορείτε να βρείτε πρωτεΐνη στο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. (SOS!)

Φρούτα και λαχανικά: Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα όπου τουλάχιστον οι 3 από αυτές να έχουν διαφορετικά χρώματα. Το κάθε διαφορετικό χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά συνδέεται με διαφορετική ομάδα βιταμινών και βιοδραδιαστικών ουσιών. Έτσι εξασφαλίζουμε ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών γενικότερα. (Στην καθημερινότητα μπορεί να μας ξεφεύγουν οι μερίδες “μία πάνω μία κάτω”, σε αυτήν την περίπτωση, να το προσέχετε!)

Λιπαρά: Επιλέξτε ακόρεστα λιπαρά, δηλαδή κυρίως τα φυτικής προέλευσης έλαια, όπως ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Υγρά: Είναι σημαντικό να είστε καλά ενυδατωμένοι. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα. Τα υγρά μπορεί να είναι γάλα, φρέσκος φυσικός χυμός, κάποιο ζεστό τσάι ή νερό. Επίσης σούπες! (Super SOS! Ακόμη και όταν έχουμε καταρροή/βήχουμε χάνουμε υγρά!)

Στο κυρίως γεύμα χωρίστε το πιάτο σας σε 3 μέρη και ένα μέρος να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, το άλλο από υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα, γλυκοπατάτα, ζυμαρικά, ψωμί) και το άλλο από λαχανικά. (όπως πάντα!)

Covid και διατροφή

Αλλαγή γεύσης/ όσφρησης, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία & διατροφή

  • Αν έχετε αλλαγές γεύσης ή όσφρησης, δοκιμάστε διαφορετικές γεύσεις (γλυκές, ξινές, αλμυρές), υφές (μαλακές, τραγανές) και θερμοκρασίες για να δείτε τι σας φαίνεται πιο γευστικό. Συνήθως ημίγλυκες, μαλακές και κρύες (ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) τροφές τις ανέχεται κανείς καλύτερα. Όξινες τροφές όπως χυμό από πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ εκτός του ότι είναι πλούσιες σε βιταμίνη C μπορούν να εξισορροπήσουν λίγο την γλυκιά γεύση άλλων τροφών (συχνά κατά τη διάρκεια μιας ίωσης η γλυκιά γεύση ενισχύεται).
  • Αν έχετε μεταλλική γεύση… Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη συχνά έχουν μία μεταλλική γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά, μαρινάδες ή σάλτσες για να αλλάξετε τη γεύση τους. Επίσης, αν νιώθετε ότι οι τροφές έχουν μια μεταλλική γεύση μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε με πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Μπορείτε να δοκιμάστε να πιείτε ένα τσάι με μέντα πριν ή μετά το φαγητό για να δώσετε φρεσκάδα στο στόμα σας και βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το γεύμα.
  • Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή προσπαθήστε να τρώτε πολύ μικρά και συχνά γεύματα και να πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων. Τα μαλακά και ζουμερά φαγητά είναι πιο εύκολο να τα καταπιεί κανείς.
  • Αν έχετε ξηροστομία πίνετε μικρές γουλιές από υγρά κάθε λίγο και φροντίστε τα φαγητά σας να είναι μαλακά και ζουμερά.

Βιταμίνη D, βιταμίνης C, ψευδάργυρος, μελατονίνη

Από τη στιγμή που δε θα μπορείτε να βγείτε έξω, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Η βιταμίνη D είναι μία βιταμίνη, η οποία σχηματίζεται κυρίως στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος αυγού και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρόλα αυτά δε μπορούν συνήθως να καλύψουν τις ανάγκες μας αν δεν εκτεθούμε στον ήλιο. Επειδή είστε σε καραντίνα λόγω της COVID-19, η ενδογενής σύνθεση της βιταμίνης D θα μειωθεί. Πάντα όμως πριν την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα του ασθενούς και να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά.

Καλά ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, ψευδαργύρου και μελατονίνης βοηθούν στη εξασθένιση των συμπτωμάτων της COVID-19. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της COVID-19, αν η πρόσληψη τροφής είναι ανεπαρκής και υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα έλλειψη.

Καλή ανάρρωση!

ΥΓ. Και φυσικά να μην ξεχνάτε πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό που σας παρακολουθεί και να τον ενημερώνετε για την εξέλιξη των συμπτωμάτων σας!

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για το πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας